Jimmy Nilsson har haft diabetes typ 1 sedan han var liten. För det mesta fungerar livet bra. Men just den här gången provade han en ny sorts insulin.

– Jag jobbade på ett äldreboende och skulle plocka fram bestick till serveringen och stod och höll i en gaffel och en sked, och såg inte skillnaden på de två, berättar Jimmy.

Det är det sista han minns. Men han fick snabbt hjälp.

– Jag var ju på ett äldreboende och det fanns undersköterskor överallt, de var på plats fort. När ambulans­en kom var jag tillbaka vid medvetande. 

Oftast märker jag det inte själv när det gått så långt.

Jimmy Nilsson

Jimmy Nilsson är noga med att alltid berätta för nya arbetskamrater om sin sjukdom, så att de vet vad de ska göra om han förlorar medvetandet. Därför visste alla att han har diabetes, och kunde snabbt sätta in rätt åtgärder.

– När man får lågt blodsocker blir man som en fullvuxen bebis, eller en påverkad person. Om jag ställer konstiga frågor, eller inte svarar, då är det nånting som är galet. Oftast märker jag det inte själv när det gått så långt. Då är det bara att ge mig något sött, förklarar Jimmy.

”Ja, diabetes är en del av mig, men det är inte hela bilden”, står det på Jimmy Nilssons tatuering.

Jimmy blir ibland trött på att gång på gång behöva förklara hur hans sjukdom fungerar, och önskar att folk i allmänhet visste mer.

– När jag säger ”jag har diabetes”, då ska det vara färdigt. Man ska inte behöva ha ett fem–tio minuters föredrag på lunchen. Det ska sitta inpräntat hos alla, säger Jimmy.  

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

SÅ GÖR DU OM NÅGON DRABBAAS

Obehandlad diabetes ger för högt blodsocker, men när diabetes behandlas med insulin finns också en risk att blodsockret blir farligt lågt. Det kan hända på alla arbetsplatser, men det är extra stor risk om man har ett fysiskt krävande arbete som många i Kommunal har, enligt Anders Rosengren, läkare och forskare vid Göteborgs universitet.

Gör så här om en person med diabetes är på väg att förlora medvetandet:

Tillkalla ambulans.

Ge något sött om personen kan svälja. Om personen är helt medvetslös kan man till exempel stryka honung innanför läpparna eller inne i kinden. Det söta tas upp av munslemhinnan.

Ge aldrig insulin, även om personer har sprutor med sig.