De kämpar för att rädda klimatet
Han limmar fast sig vid tv-huset och spelar död utanför H&M. Hon protestfikar vid Malmö stadshus varje fredag. Dennis Sandström och Anna Bokström är kommunalare som tar fajten för klimatet.
Boendestödjaren Dennis Sandström hade aldrig varit aktivist. Visst hade han bekymrat sig för klimatförändringarna, men inte mer än så.
Så förra hösten kom FN-rapporten som varnade för svåra konsekvenser av klimatförändringarna: torka, hetta och översvämningar som kan tvinga miljontals människor att fly. Brist på mat och vatten. Samtidigt innehöll rapporten det hoppfulla budskapet att det fortfarande är möjligt att bromsa uppvärmningen, med kraftfulla åtgärder.
Vid samma tid hade Greta Thunberg nyligen inlett sin skolstrejk för klimatet. Dennis fick känslan att nu skulle det gå att åstadkomma något. Att Greta har Aspergers syndrom bidrog:
– Om man som jag jobbar med folk som har asperger, så vet man att de inte ger sig, att de inte låter sig korrumperas, säger Dennis med ett leende.
Även personliga assistenten Anna Bokström påverkades.
– När jag hörde om Gretas strejk tänkte jag att jag kan inte låta ett barn sitta ensam, säger Anna.
Hon var redan aktiv i flera klimatorganisationer. Nu gick hon och satte sig på trappan till stadshuset och startade därmed Fridays For Future-rörelsens Malmögren. Fridays For Future är en rörelse som stöder Greta Thunberg genom att genomföra protester på fredagarna.
På Annas fredagsprotester på stadshustrappan är det fredligt, med fika och småprat. Dennis väljer oftare lite mer spektakulära sätt att protestera. Extinction Rebellion-rörelsen gör sådant som att blockera vägar och lägga sig på marken och spela döda för att väcka uppmärksamhet.
Första aktionen var lite nervös, men nu har han vant sig.
– Vi bestämmer innan vad vi gör om det kommer vakter eller poliser. Jag har blivit bortburen av polisen några meter. I stunden känns det bra. Poliser är ofta respektfulla, säger Dennis.
Han framstår som stillsam och eftertänksam, inte som en hetlevrad aktivist.
– Jag känner mig inte som en vild person. Men situationen kräver detta, förklarar Dennis lugnt.
Vi måste minska resursförbrukningen. Det kommer att kännas för varje människa, men vad är alternativet? En värld ingen vill leva i!
Ett av de viktigaste syftena med protesterna är att visa politikerna att det finns ett stöd för kraftfulla klimatåtgärder.
– De politiker som har en god vilja vågar annars inte gå så långt som det krävs, säger Anna.
Det hon menar krävs är bland annat att omedelbart stoppa utvinning och förbränning av fossil energi, och att göra energisystemet och jordbruket klimatvänligt.
– Vi måste minska resursförbrukningen. Det kommer att kännas för varje människa, men vad är alternativet? En värld ingen vill leva i!
Båda försöker minska sin egen resursförbrukning, bland annat genom att åka tåg i stället för att flyga.
– Man är så fostrad att man har den här friheten att göra saker. Jag var sådan, jag älskade att planera flygresor. Men det måste inte vara en mänsklig rättighet att flyga till Spanien för 200 spänn, säger Dennis.
Men de egna valen pratar de inte så gärna om. Det kan ha en uteslutande effekt – folk kanske inte vågar delta i klimatrörelsen för att de inte tycker att de lever miljövänligt nog.
– Att organisera sig är viktigare än att göra rätt individuella val. Det är de politiska besluten som är viktigast, betonar Anna.
Man är så fostrad att man har den här friheten att göra saker. Jag var sådan, jag älskade att planera flygresor. Men det måste inte vara en mänsklig rättighet att flyga till Spanien för 200 spänn.
Även facket borde engagera sig för klimatet, tycker Dennis och Anna, som båda är fackligt engagerade som arbetsplatsombud och skyddsombud.
– Jag skulle vilja driva den frågan, hur vi ska vara solidariska med våra barn. Men jag har inte kommit fram till hur, säger Anna.
De påpekar att klimatförändringarna berör alla arbetstagare. Väldigt konkret kan till exempel fler värmeböljor göra arbetspassen tuffare. Men det riskerar också att bli en samhällskris av så stora mått att ingen undgår att påverkas.
Den 27 september har flera miljöorganisationer uppmanat till global strejk för klimatet. Dennis och Anna tycker att alla LO-förbund borde utlysa strejk. Att skolbarn strejkar räcker inte, eftersom det inte får ekonomiska konsekvenser.
– Jag är övertygad om att det är det som krävs, säger Anna.
Men LO har sagt nej till att strejka. Anna och Dennis önskar att Kommunal ändå ger stöd på annat sätt.
– Åtminstone uppmana medlemmarna att gå och demonstrera om de är lediga, säger Dennis.
Anna lägger ungefär tio timmar i veckan på sitt ideella arbete. Hon är fotograf vid sidan av jobbet, men det hinner hon inte med nu.
– Om det går åt fel håll kan jag ändå inte vara konstnär. Nu gäller det att släcka elden, sedan kan man börja leva igen, säger Anna.
Dennis säger att han tyvärr får mindre tid med sin dotter och sambo på grund av klimatarbetet. I övrigt är det kanske mest tv-tittande han har dragit ned på.
Ibland känner de sig maktlösa. Fortfarande fattar politikerna beslut som går i helt fel riktning – som att bygga nya flygplatser och investera stort i fossila bränslen.
– Nu har vi suttit ett år och det har inte hänt någonting. Alla de här idiotiska grejerna pågår. Då blir vi en påminnelse. Jag vet inte hur stor nytta det gör, men det gör nytta i mitt liv, säger Anna.
Lär dig mer om klimatet
Tv-dokumentären ”Klimatkrisen” på SVT Play förklarar hur klimatförändringarna fungerar.
På webben finns mycket information, men av skiftande kvalitet. En bra webbplats är smhi.se/klimat.
Vill du engagera dig?
- Det finns flera organisationer i Sverige som kämpar mot klimatkrisen, allt ifrån traditionella föreningar till löst sammansatta nätverk. Några exempel är Klimataktion, Föräldravrålet, Omställningsnätverket, Fridays For Futurre, Extinction Rebellion, Greenpeace och Naturskyddsföreningen.
- Webbsidan klimatsverige.se är en bra ingång för att se vad som händer och hitta organisationer.