– Men jag åker tåg. Allt annat vore att gå emot det jag tror på, säger hon när Kommunalarbetaren får tag i henne på telefon.

I mitten av september skrev Kommunalarbetaren om två kommunalare som just nu engagerar sig dygnet runt för att rädda klimatet. Anna Bokström är en av dem. I vanliga fall befinner hon sig hemma i Malmö där hon är en av dem som leder arbetet i organisationen Fridays for future. Men just nu är hon ute på en miljöresa.

– Jag har tjänstledigt från mitt jobb som personlig assistent och reser med mitt andra jobb som fotograf. Jag dokumenterar bygget av en naturgasledning genom Europa. Jag har en otroligt bra chef som ger mig ledigt för det.

Anna Bokström.
Anna Bokström.

Hur var fredagsdemonstrationen i Aten?

– Det var mycket folk. I Malmö brukar det vara runt 600 när det är många. Där var det mellan 1500 och 2000 personer. I Malmö är det olika åldrar men där var säkert 95 procent ungdomar. Jag pratade med några av skoleleverna och de hade sjukanmält sig för att gå dit. 

Var ska du demonstrera i Italien?

– I en liten stad som heter Lecce. Vi får se hur det blir. Säkert inte så stort.

Det måste kännas speciellt att åka runt och vara med på demonstrationer i olika länder?

– Ja, det gör det. Det är en härlig gemenskap vart man än åker i världen och träffar Fridays for future.

Det är en rörelse som växt väldigt snabbt.

– Ja, i fredags räknar de med att det var fyra miljoner personer som demonstrerade över hela världen. Demonstrationen nu på fredag är en generalstrejk – vi får se om det blir ännu fler då.

Demonstrationen den 27 september

Fridays för future har utlyst en global klimatstrejk i dag, den 27 september. Manifestationer arrangeras på många orter runt om i Sverige (se karta här).

Organisationen har också gått ut och uppmanat arbetsgivare att låta sina anställda delta i demonstrationerna.