Efter fyra intensiva tävlingsdagar stod det klart att Jonna Mjörnell från Upplands-Väsby kammat hem brons för undersköterskor i Yrkes-VM i Kazan i Ryssland. I yrket undersköterska tävlade 20 personer.

– Jag trodde inte att jag skulle få någon medalj så jag hade börjat slappna av under prisceremonin. Att höra sitt namn var helt magiskt, säger Jonna Mjörnell, som till vardags jobbar på strokeenheten på Danderyds sjukhus.

Kommunalarbetaren intervjuade Jonna Mjörnell innan hon åkte till Ryssland. Då sa hon att målet var att stå på prispallen.

Tävlingsdagarna var intensiva och uppgifterna krävande. Momenten bestod av att ta hand om patienter med olika problem så som njursvikt, Parkinson och kognitiv svikt. Jag har höga krav på mig själv.

– Jag upplevde att det gick sämre än vad det uppenbarligen gjorde. Efter tävlingarna var man mer glad över att ha klarat av att genomföra dem, säger Jonna.

Att vara bland de bästa unga undersköterskorna i världen känns bra att ha i CV:t, men det finns annat som slår högre.

– Det jag själv tar med mig personligen i mitt yrkesliv är jag har gått in i ett världsmästerskap och varit mig själv och gjort på ett sätt som jag gör till vardags. Att det leder mig till en tredjeplats visar att jag ska fortsätta vara mig själv. Det tar mig nog längst.

Hur ska du fira?

– Vi firade samma dag under avslutningsceremonin. Jag blev mottagen på Arlanda i går (den 28 augusti) av familj och kolleger. Nu ska jag vila, särskilt min röst för jag har skrikit lite för mycket, skrattar Jonna.

Sveriges yrkeslandslag består av 28 deltagare. Förutom tre brons blev det också ett silver för Sverige.

Trädgårdsanläggarna David Andersson från Lödöse och Fredrik Emanuelsson från Kärna kom på 18:e plats.

YRKES-VM

World Skills, Yrkes-VM, 2019 genomförs i Kazan i Ryssland mellan 22–27 augusti. Över 1 200 yrkesverksamma från cirka 70 länder tävlar i över 50 olika yrkesgrenar under fyra tävlingsdagar. Deltagarna i tävlingen måste vara 22 år eller yngre året tävlingen genomförs.

World Skills Sweden är ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan.