Den 19 augusti bär det av till Kazan i Ryssland där årets Yrkes-VM äger rum. Tävlingarna startar den 22 augusti och pågår fram till den 27 augusti. Förutom undersköterskan Jonna Mjörnell från Upplands-Väsby deltar 27 personer från andra yrken i Sveriges yrkeslandslag. 

– Det känns nervöst, men också jätteroligt och fantastiskt att få representera sitt land.

Tävlingsmomenten går ut på att försätta tävlingsdeltagarna i olika situationer. Till exempel spelar statister olika patienter som deltagarna ska ge rätt vård och omvårdnad. Det gäller då för deltagarna att visa yrkesskicklighet. Jonna har tränat inför VM sedan i oktober förra året.

– Vi har fått en lista med 50 patientfall som jag har pluggat på i tre månader. Det kan vara patienter med allt från stroke, diabetes, hjärtsvikt eller kol.

Jonna Mjörnell arbetar sedan två år på strokeavdelning 73 på Danderyds sjukhus. Hon gick ut Vård- och omsorgscollege 2017 och har alltid velat arbeta inom vården.

– Min mamma är sjuksköterska och jag var med henne på jobbet ibland när jag var liten. Jag har sagt sedan jag var fem år att jag vill jobba i vården.

Valet till gymnasiet var därför världens enklaste, enligt Jonna. Det var där under slutet av gymnasietiden som en av hennes lärare frågade om hon ville vara med i en yrkestävling.

– Jag svarade ja, för jag säger ja till allt.

Hon vann den och till slut även Yrkes-SM där vinnaren får representera Sverige i Worldskills, som Yrkes-VM officiellt kallas, som anordnas vartannat år.

Varför tror du att du vann?

– Jag tror att för att bli bäst på något så måste man brinna för det. Det här är verkligen helt rätt yrke för mig.

Det Jonna tycker känns svårast är att under tävlingen måste man jobba under tidspress – och att tävlingen genomförs på engelska.

– Jag är inte van att jobba efter klockan utan efter behov. Jag gillar att samtala med patienten, säger hon.

Att det blev jobb på strokeavdelning var en slump. Men Jonna trivs otroligt bra.

Jag vill gärna stå på prispallen, men framför allt vill jag känna mig nöjd med mina insatser

Jonna Mjörnell, undersköterska som tävlar i Yrkes-VM

– Att arbeta med strokepatienter och hjärnan är väldigt intressant. Det är komplexa patienter som är omvårdnadskrävande. Det är intressant att följa patienter när de gör framsteg. Det är ett väldigt fint jobb. En klok person sa till mig att kan man vårda strokepatienter kan man vårda vilken patient som helst och jag tror det ligger något i det.

Även om jobbet som undersköterska kan vara stressigt och tungt, älskar Jonna jobbet.

– Visst kan arbetsmiljön och lönen bli bättre, men det är ett fantastiskt givande yrke. Man betyder något för någon annan. Patienterna visar ett sådant förtroende för en. Man växer mycket av att träffa patienter.

I framtiden vill Jonna vidareutbilda sig till sjuksköterska. Hon vill gärna jobba med barn eller inom ambulansen.

– Jag har också funderat på att bli vårdlärare.

Först väntar som sagt tävlingen i Ryssland.

Kan man verkligen tävla i ett yrke?

– Det går ut på att mäta yrkesskicklighet. Jag vill bli duktig i mitt yrke. Man bygger upp vårdsituationer med statister och då blir det som en vanlig dag på jobbet.

Vad tror du om dina chanser att vinna?

– Jag hade inte gett mig in i det här om jag inte satsade helhjärtat, men konkurrensen är stenhård. Jag vill gärna stå på prispallen, men framför allt vill jag känna mig nöjd med mina insatser och ha en rolig upplevelse.

Yrkes-VM

World Skills, Yrkes-VM, 2019 genomförs i Kazan i Ryssland mellan 22–27 augusti. Över 1 200 yrkesverksamma från cirka 70 länder tävlar i över 50 olika yrkesgrenar under fyra tävlingsdagar. Deltagarna i tävlingen måste vara 22 år eller yngre året tävlingen genomförs.

World Skills Sweden är ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan.