Så här kommer din arbetsplats att påverkas av robotarna:

Äldreomsorg

Redan i dag finns bland annat duschrobotar och matrobotar. Det finns också olika robotkatter, musikdockor och interaktiva spel som används inom demensvård. Japan är en stor inspirationskälla där robotar blivit ett självklart inslag inom äldreomsorgen på grund av stor personalbrist. Där finns det liftrobotar och träningsrobotar. Det finns också exoskelett som hjälper personal att dra rullstolar och lyfta människor. Det tas fram robotar som matas med information om brukaren för att hitta avvikelser. Robotar kan i framtiden bli samtalspartner men ska också kunna påminna brukaren om att ta sin medicin och liknande.

Robotsälen Paro.

Sjukvård

På Nya Karolinska susar sedan ett par år diverse robottruckar fram i korridorerna. De transporterar det mesta förutom patienter. Robotar används inom många områden, bland annat kirurgi och artificiell intelligens, AI, för planering på akutmottagning.

 Ambulanssjukvårdare

Automatiska vård- och omsorgsmaskiner som utför HLR. Artificiell intelligens hjälper till att avgöra om ambulans ska skickas ut eller ej. Drönarambulans, stor som en bil, har testats i USA. En pilot kan styra flera drönare.

Den nya tekniken

”Personalen måste vara delaktig”

På jobbet

Städare

Robotdammsugare, fönsterputs- och kakelrobotar, larm som talar om när lokaler behöver städas, självstädande lokaler.

Barnskötare

Digital planering, digitalt lärande för barnen blir ett krav i läroplanen, yrket kan kräva kunskaper i programmering, lärrobotar som tränar barnens logiska tänkande. Robot som läser sagor och har gympa.

Inlärningsroboten Bee-bot.

Elevassistenter, fritidsledare

Hjälproboten Nao har använts i skolor som stöd till läraren. Roboten ska känna av om en elev är ledsen eller stressad. Den kan också ha gympa med barnen.

Kök

Robotkock klarar av att steka hamburgare, hacka och skala finns redan. 3D-printer som skriver ut mat kan ersätta kockar.

Idrotts- och simhallar

Drunkningslarm, robotar som städar och självbetjäning i kassan kan påverka personaltätheten. Robotar sköter gräset på idrottsplatser.

Fredrik Bruhn.

Den nya tekniken

”Vi använder inte teknikens fulla potential”

På jobbet

Brandmän

På några räddningstjänster i landet används drönare för att kunna lokalisera en brand, eller hitta en människa i nöd. Det finns också robotar som kan användas vid rökdykning. I liten skala finns också brandsläckarrobotar som styrs på distans samt en ren robotbrandman som är utrustad med en brandslang som testas av USA:s flotta. Den tränas för att klara av att ta order. I Norge har brand­ormen Anna Konda tagits fram. Den fungerar som en rörlig slang där munstycket är ormens mun och är utrustad med kamera.

Buss och spårvagn, lastbilsförare

Här kan en hel yrkesgrupp påverkas när fler och fler självkörande fordon tas i bruk. I Sverige har bussentreprenören Nobina haft en självkörande buss i Kista och under hösten 2018 började en självkörande buss köra en sträcka i Barkarby, norr om Stockholm. Även i Göteborg testas en självkörande buss. I Tyskland har nyligen världens först självkörande spårvagn testats.

Självkörande buss.

 Trädgård/park

Robotgräsklippare, ogräsklippare, robotar som förhindrar att ogräs växer till.

Renhållningsarbetare

Robotar som hämtar soporna utvecklas av bland andra Volvo. Roboten ska hämta sopkärl och tömma det i sopbilen på gatan. Även självkörande städfordon. Sensorer som larmar om var sopor dumpas.

 Gröna jobb (till exempel hästskötare och lantarbetare)

Såmaskiner, solcellsdrivna robotar som skördar eller plockar jordgubbar, drönare som håller koll på grödorna, robotar som ansar grödor. Robotar som harvar ridbanor, digitala grimmor som håller koll på hästens välmående, hörlurar som spelar lugnande musik för hästen vid transporter och när den ska skos, sensorer som berättar om ryttaren sitter rätt i sadeln. Städrobotar till ladugårdar.

Odlingsrobot.

Stig-Arne Alfredsson lokalvårdare och arbetsmiljösamordnare på Lunds universitetssjukhus

Vad har ni för tekniska lösningar på ditt jobb?

– Vi har inga tekniska lösningar. Det är på gång att vi ska ha någon typ av padda för att kartlägga var vi lägger vår tid, hur lång tid det tar att förflytta sig. Många tycker att det känns som övervakning.

Är det någon arbetsuppgift som du gärna skulle låta en robot göra i stället?

– Även om du har en robot så måste du förbereda, till exempel plocka bort saker före städning. En robot skulle gärna får ta hand om tvättsäckar.

Det finns en hel del uppfinningar där robotar sköter städning, även desinficering med uv-ljus av sjukhussalar. Vad tänker du om det?

– Det skulle vara kanonbra med det vi kallar renrum, om det fanns något som tog död på allt. Jag tror ändå att den mänskliga bedömningen slår robotarna.

Sara Asp barnskötare, skyddsombud och arbetsplatsombud på Fyrklöverns förskola i Köping

Vad har ni för tekniska eller digitala lösningar på ditt jobb?

– Vi använder Ipads för att checka in och ut barnen, vi har appar för att läsa på olika språk. Vi har också lekrobotar för barnen.

Finns det någon arbetsuppgift som du skulle vilja att tekniken kunde ersätta? 

– Det vore skönt att få bort småuppgifter. Vi ska ta bort att skriva måltidslappar varje dag. Det ska registreras automatiskt via appen vi checkar in barnen med.

Det tas fram en del tekniska uppfinningar inom barnomsorgen, framför allt i Japan, där robotar blir vanligare. Vad tycker du om det?

– Det är viktigt med personlig kontakt med de små barnen. En robot är nästan en påbyggnad på Ipaden. Om ett barn vill läsa och vi har 20 barn på avdelningen, då kan barnet få en saga uppläst på läsplattan. Det skulle en robot kunna göra. En robot skulle kunna vara till hjälp.

Simon Lundström brandman, arbetsplatsombud och skyddsombud på räddningstjänsten i Kiruna

Hur mycket tekniska lösningar har ni på ert jobb?

– Vi använder drönare, avancerade fordonslösningar, automatiska system för att hålla tryck i vattenpump bland annat.

Finns det någon arbetsuppgift du skulle vilja att en robot kunde göra?

– Rökdykning är det potentiellt mest farliga vi gör. Att ta bort de riskerna vore bra.

Det tas fram många innovationer inom brandbekämpning. Kan robotarna ersätta er brandmän?

– I viss mån kan arbete som är fysiskt, farligt och tungt ersättas av robotar, men tekniken är inte där ännu. Då skulle vi kunna ägna mer tid åt tillsyn, information och förebyggande arbete.