”När jag går härifrån känner jag att jag har gjort ett bra jobb. Jag jobbar verkligen med hjärtat och det blir speciellt eftersom jag själv kom hit från Finland när jag var 18 år.

Verksamheten har funnits i tre och ett halvt år och jag satte i gång det. De som kommer hit har en demensdiagnos i botten och har ofta glömt bort svenskan.

Man försöker förhindra demensutvecklingen genom att de har en trevlig dag tillsammans. Vi har mycket gymnastik, mycket finsk musik. Vi går med stavar, vi har finska tidningar som vi försöker läsa och vi spelar kort och umgås.

På förmiddagarna är det mycket aktiviteter, gymnastik är viktigast. Lite dans och mycket skratt. Man får också vara allt i allo för dem och hjälpa dem att komma ihåg och komma iväg på läkarbesök till exempel.

Verksamheten är jätteviktig. Många är ensamma, släktingarna kanske bor i Finland och barnen har sitt liv.

I slutet av förra året fick jag lite extra pengar och då sade jag på skoj: jag ringer till Arja Saijonmaa. Hon ringde tillbaka och sade: klart jag ställer upp. Så på lucia kom hon hit och hade konsert först i min verksamhet och sedan i matsalen så att fler fick höra henne. Det blev väldigt lyckat, på slutet stod pensionär­erna upp och dansade till ’Högt över havet’.”

Här uppträder Arja Saijonmaa för de äldre:

För att se det här innehållet måste du godkänna cookies från våra tjänsteleverantörer.