– Villkor och arbetsmiljö ska förbättras för anställda i vård och omsorg så att fler unga vill söka sig dit och jobba kvar i vetskapen om att jobbet inte bara är viktigt utan också utvecklande, sade Stefan Löfven.

Han tog också upp frågan om yrkeslegitimation för undersköterskor.

– Undersköterskornas yrkesroll förstärks med legitimation eller skyddad yrkestitel.

En utredning som sett över villkoren för en eventuell legitimation ska vara klar i april. Enligt Dagens Medicin är det preliminära förslaget att yrkestiteln ska skyddas, men ingen legitimation.

Han lovade också mindre barngrupper i förskola och fritidshem utan att precisera sig närmare.

Jennie Nilsson (S) är ny landsbygdsminister.

Vårdbiträde blir ny minister

Politik

Mycket av det han sade i regeringsförklaringen var ordagrant hämtat ur överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna. Bland annat avsnittet om arbetsrätten, där det kan bli aktuellt med fler undantag från turordningsreglerna, men först ska fack och arbetsgivare få chansen att komma överens i frågan.

Ylva Johansson (S) fortsätter som arbetsmarknadsminister.

Löfven lovade fem miljarder kronor årligen till välfärden. Om han med det menade statsbidrag till kommuner och landsting är oklart.

Från fyrpartiuppgörelsen återkom här också löftet om kostnadsfria arbetskläder i hemtjänsten, något som egentligen redan finns, fast inte när det gäller till exempel arbetsskor.

Och Jämställdhetsmyndigheten, som Moderaterna och Kristdemokraterna i sin budget som gäller i nuläget vill ta bort, blir kvar under den nya regeringen.