Jennie Nilsson är 46 år och kommer från halländska Hylte där hon arbetat som personlig assistent och vårdbiträde. Hon valdes in i riksdagen 2006 och var innan dess kommunstyrelsens ordförande i Hylte.

Undersköterskor.

Regeringen vill stärka undersköterskor

Politik

Jennie Nilsson har också varit aktiv i Kommunal och bloggade för Kommunalarbetaren 2009.

Fram till i höstas var hon ordförande i riksdagens näringsutskott. I somras fick hon uppdraget att utreda socialförsäkringssystemet för företagare.

Som landsbygdsminister betonar Jennie Nilsson, enligt TT, att människor måste kunna bo, arbeta och driva företag i hela landet. Hon berättar också att hon som kommunalråd samverkat med både Centern, Liberalerna och Moderaterna.

När statsminister Stefan Löfven (S) på pressträffen ställdes inför påståendet att ingen minister kom från LO-leden hänvisade han till Jennie Nilsson, rapporterar Arbetet.

– Jag är vårdbiträde och har en facklig bakgrund inom Kommunal. Vi är ett socialdemokratiskt parti, vi kommer alla föra en kamp som bygger Sverige bättre på våra villkor, sa Jennie Nilsson enligt Arbetet.

Jennie Nilsson har skrivit riksdagsmotioner om frågor som rör Kommunals medlemmar. Dit hör bland annat krav på att fler undersköterskor ska anställas i äldrevården, att en allmän och obligatorisk kompetensförsäkring ska införas och att de rättigheter som givits dem med funktionsvariation inte inskränks.

När KA efter förra valet granskade de kommunalare som satt på S-mandat i riksdagen så var Jennie Nilsson en av dem som skrivit flest riksdagsmotioner om fackliga frågor. I motionerna krävde hon att arbetsskadeförsäkringen ska bli mer rättssäker, att tidsbegränsade anställningar ska begränsas och att FAS 3 avskaffas.

– Det är frågor som berör mig. Jag har arbetat fackligt själv, jag engagerade mig politiskt för att jag ville mer, sa Jennie Nilsson.

Men hon hade inte skrivit någon motion om Kommunals dåvarande valkrav.

– Jag motionerar utifrån det som jag känner är viktigt. Jag kan inte Kommunals alla krav, förklarade Jennie Nilsson.

Hon har också varit vice ordförande i näringsutskottet, vice ordförande i skatteutskottet samt ledamot i finansutskottet och suppleant i arbetsmarknadsutskottet.

Jennie Nilsson har även haft uppdrag i sektionsstyrelse i Hylte samt i Kommunal Halland.

Hon valdes in kommunfullmäktige i Hylte 1994.