Konflikten började när skötaren Jamal Bild, som då var Kommunals skyddsombud, och flera av hans kolleger protesterade mot att arbetsgivaren ville införa arbetskläder, vilket KA skrev om i höstas. Han menade att det skulle vara dåligt för patienterna.

170 av 400 anställda skrev på en protestlista.

Efter det upplevde flera anställda att de blev trakasserade av ledningen. Enligt Jamal Bild blev det värre när några berättade om situationen i lokalmedia.

Jamal Bild och en sjuksköterskekollega polisanmälde en chef för trakasserier. Under utredningen stängdes han och kollegan av.

I slutet av november fick han ett erbjudande om att avsluta sin anställning och få tre månadslöner, vilket Smålandsposten var först med att rapportera.

– Jag hade inget val. Kommunal sa att det var bättre att jag sa upp mig själv än att få en varning, säger Jamal Bild till KA.

Enligt Smålandsposten har flera anställda utsatts för misshandel och utsatts för hot av patienter. Tolv personer vittnar om att de inte fick stöd eller till och med trakasserats av ledningen. Flera av dem har slutat eller känt sig tvingade att säga upp sig. Biträdande verksamhetschefen David Wirdelöw säger till Smålandsposten att han inte känner igen sig i kritiken och att han har fullt förtroende för arbetsledningen.

Jamal Bild är besviken på Kommunal, som han menar inte har hjälpt varken honom eller hans kolleger.

– Vi har inte fått någon hjälp alls.

Magnus Pettersson är ombud för avdelning sydost och har varit inkopplad på Jamal Bilds ärende. Han säger till KA att han inte vill kommentera ett enskilt ärende.

– Vår medlem har gjort en enskild överenskommelse. Det är mellan honom och arbetsgivaren, säger han.

Tidigare sa du att ni övervägda att tvista med arbetsgivaren, varför blev det inte så?

– Alltså han har gjort en enskild överenskommelse. Det har varit en diskussion. Det är alltid en process. Det är inte ovanligt att man gör en sådan här överenskommelse. Jag tänker inte kommentera ett enskilt ärende.

Jamal Bild anser inte att han har fått tillräckligt med stöd från Kommunal.

– Det kan jag inte kommentera.

Efter att Jamal Bild slutat på kliniken har han haft svårt att få ett nytt jobb. Han menar att han får dåliga omdömen av sin tidigare arbetsgivare.

– Jag mår inte bra, men jag ångrar mig inte. Jag har kämpat för mina kolleger.

Fotnot: Arbetskläder ska införas i februari.