KA berättade nyligen om att de nattarbetande undersköterskorna på Sunderby sjukhus i Luleå är missnöjda över att de inte får samma kortade arbetstid som sjuksköterskorna. I stället för 32 timmar i veckan får undersköterskorna och andra av Kommunals medlemmar arbeta 36,5 timmar.

Dessutom har Region Norrbotten gått ut med att mellan den 5 december och 28 februari får sjuksköterskor ett lönetillägg om de tar extra pass utöver ordinarie schema. Under sommaren fanns ett liknande avtal men då inkluderades även undersköterskorna.

Under ett möte med Kommunal i onsdags bestämde medlemmarna att så många undersköterskor som möjligt ska tacka nej till extra pass.

– Det är bra om så många som möjligt tackar nej för att visa att vi också behövs. Det är lika tungt för oss att jobba som för sjuksköterskorna, säger Ulla Leffler, undersköterska på sjukhuset.

Marianne Engberg, som är sektionsordförande för Kommunal i region Norrbotten, säger att det är många medlemmar som hört av sig om de olika villkoren som ses som väldigt orättvisa.

– De är arga. När det här senaste kom om extra ersättning fick man nog. Man känner sig inte sedd, säger hon.

Region Norrbotten hänvisar till att ersättningen är högre till sjuksköterskor på grund av att de infört hyrstopp.

– Ska de öppna fler vårdplatser så provar de att locka sjuksköterskor med en peng. Ska det bli fler vårdplatser så behövs ju även fler undersköterskor. Man jobbar ju i team, säger Marianne Engberg.