Polen kort efter andra världskriget. Den unga sångerskan Zula och den etablerade pianisten Wiktor möts, och passionerad kärlek uppstår. Men när deras musik används som vapen i Sovjetunionens propagandakrig väcks tanken på flykt.

I ”Cold War” vävs två perspektiv samman. Vi får se efterkrigstidens Europa skildrat genom en kärlekshistoria. Samtidigt får vi se hur det kalla kriget gång på gång griper in i två älskande människors liv: Landsflyktens obönhörliga statusförlust blir en svår prövning för förhållandet, och det storpolitiska maktspelet gör att vad som kunde ha varit ett hastigt övergående gräl istället får konsekvenser för hela livet.

Trots att omständigheterna runt Zulas och Wiktors förhållande är extraordinära snuddar kärleksskildringen vid det triviala. Musiken, efterkrigsstämningen och det vackra svartvita fotot gör det ändå till en sevärd och stämningsfull film.