Agnes Stuber.

En gigantisk monstera stoltserar i Agnes Stubers vardagsrum. Den har till och med rivit bort en bit av tapeten i sin iver att klättra upp mot taket. I köksfönstret med utsikt över höghusen klänger en sommarmurgröna. I dag har Agnes Stuber runt hundra växter i tvårumslägenheten i Stockholmsförorten Rågsved, men för några år sedan var de bara ett tiotal. Samlandet började med en längtan som väcktes när hon lämnade skärgården för stadslivet.

– Jag är uppväxt med skogen inpå knuten. Livet i stan är så annorlunda, att bo bland betong och inte bara kunna gå ut i trädgården. Jag insåg att jag tagit allt det för givet. Räddningen blev att ta med naturen in i lägenheten och skapa en inomhusdjungel. Men jag hade inte så bra koll på hur växterna skulle skötas i början, berättar Agnes Stuber.

För att lära sig mer startade hon Facebookgruppen Växtgäris. Som namnet antyder (”gäri” är slang för tjej) är den öppen för växtintresserade kvinnor och icke-binära, det vill säga personer som identifierar sig som mellan, bortom eller med båda könskategorierna. Att gruppen skulle vara just separatistisk var ett medvetet val.

– I många växtforum upplevde jag att det fanns en mästrande ton, som att du redan behöver vara expert för att få ställa en fråga. Jag kände att det behövdes en växtgrupp som var fri från pekpinnar och som hade en uppmuntrande och trygg gemenskap, säger Agnes Stuber.

Kristi törnekrona.

Kristi törnekrona.

Intresset för Växtgäris exploderade, i dag har gruppen runt tjugoentusen medlemmar och kön för att bli medlem är ofta lång. Agnes Stuber tror att vårt behov av att omge oss med växter kan hänga samman med stressen i samhället.

– Jag tror att det är en motreaktion mot våra stressade liv. Att odla sina egna växter är terapeutiskt, eftersom det går långsamt och tar tid. Det ger ett lugn att få följa en planta från stickling till fullvuxen och sköta om den längs vägen. Jag känner många som varit utmattade och som hittat tillbaka genom att hålla på med växter, säger hon.

 I sin nya bok ”Krukväxter för alla” tipsar Agnes Stuber om lättskötta växter, ger skötseltips och inspiration från växtinredda hem. Idén om att det skulle finnas något som heter ”gröna fingrar” ger hon inte mycket för.

– Det handlar inte om någon specifik egenskap du har, utan om kunskap, och faktiskt också ganska mycket om tur. Det finns så många faktorer som spelar roll för hur dina krukväxter mår, som vilket läge din lägenhet har, eller vilken luftfuktighet det är inomhus. Så det är bara att experimentera och testa sig fram, säger hon.

Philodendron.

Philodendron.

På 1940-talet startade Husmoderns Blomsterklubb som Agnes Stuber ser som en slags föregångare till Växtgäris. Genom klubben bytte medlemmarna växter och sticklingar med varandra. Och eftersom medlemskapet var kostnadsfritt var klubben tillgänglig för alla samhällsklasser. Växt­gäris har i dag fått flera undergrupper på olika orter och runt om i Sverige ses medlemmarna för att byta sticklingar och dela med sig av växttips. På så sätt har gruppen också blivit en social rörelse, menar Agnes Stuber.

– Växter är den perfekta hobbyn eftersom du kan anpassa den helt efter din ambitionsnivå. Och det fina är att det inte behöver kosta något, så länge vi delar med oss av sticklingar till varandra.

Fotnot: Agnes Stuber har tidigare varit praktikant och frilansat för KA.

Agnes Stubers växttips

Vill du ha växter hemma men är osäker på om du klarar av det? Här är fem lättskötta krukväxter:

  • Palettblad
  • Monstera
  • Kristi törnekrona
  • Pelargon
  • Philodendron

 

Så skyddar du dina växter i vinter

Vattna mindre. Mindre ljus kräver mindre vatten, så under vintern är det lätt att vattna för mycket.

Värme. Många växter vill övervintra svalt. Därför är det bra att inte ha dem över elementet.

Ljus. Möblera om så att dina växter får stå ljusare under vintermånaderna, eller skaffa en växtlampa för att ge extra ljus.

Gör din egen luftfuktare. På vintern blir inomhusluften torr. För att höja luftfuktigheten kan du hänga en halv petflaska eller konservburk med vatten i på elementet, så att vattnet avdunstar. Högre luftfuktighet är bra både för växter och torr hy.

Packa in. Om du köper nya växter eller skickar sticklingar med posten, tänk på att packa in dem ordentligt, annars kan de få frysskador.