Dagens karensdag slår hårdare mot dem som jobbar oregelbundet, till exempel många av Kommunals medlemmar som går på schema.

För dem med nio till fem-jobb, måndag-fredag skulle den föreslagna förändringen inte innebära någon skillnad mot i dag. För dem med oregelbundna arbetstider och/eller som har flera arbetsgivare kan förändringen innebära flera hundralappar mer i plånboken vid sjukskrivning jämfört med i dag.

Karensdagen är konstruerad så att oavsett hur många timmar man jobbar så dras hela första sjukdagen av. Den som då skulle ha jobbat ett långt pass får större avdrag.

Med ett karensavdrag dras i stället en femtedel av en genomsnittlig ersättning i form av sjuklön. Detaljerna ska fack och arbetsgivare i respektive bransch kunna komma överens om i kollektivavtal, enligt förslaget som socialminister Annika Strandhäll presenterar i en debattartikel på KA.

När lagrådsremissen presenterades i december 2017, twittrade Kommunals ordförande, Tobias Baudin:

”Detta är bra för många. Inte minst för flera yrkesgrupper inom Kommunal.”

Kommunal föreslog karensavdrag redan 2011. Samtidigt har förbundet kongressbeslut på att verka för att slopa karensen helt och hållet i sjukförsäkringen.

Flera av riksdagens partier har på, olika sätt, föreslagit ett införande av karensavdrag, så möjligheterna att nå en majoritet i riksdagen för förslaget ser på förhand goda ut.