Maggan Grönbeck.

Med handen framsträckt som stålmannen klyver min kropp vattenytan. Jag vinklar upp armbågen, vrider på höften och med blicken stadigt fäst på bassängbottens svarta linjer fäller jag armen framåt. Jag känner jag hur världen försvinner omkring mig. Det är bara min starka kropp och vattnet och de arbetar i harmoni med varandra. Inget kan få mig att känna mig så liksom… oövervinnerlig som när jag kör ett crawlpass.  

Margareta ”Maggan” Grönbeck, skrattar och förklarar att det är jag inte ensam om.

– Jag känner mig skitsnygg när jag crawlar, stark och cool. Jag tycker det ökar självförtroendet.

Hon jobbar som friskvårdare på Gustavsbergsbadet på Värmdö utanför Stockholm och har i många år haft simundervisning för vuxna. På senare år har intresset för crawl ökat enormt runt om i landet. Och till Maggans stora glädje kommer allt fler kvinnor på kurserna, inte bara medelålders män som vill vässa tekniken inför en klassiker.

– Det är jättekul när kvinnor över 50 vågar testa crawl. De upptäcker att det är ett skonsamt sätt att träna för den som till exempel har knäproblem.  

Att det fortfarande är relativt få vuxna som kan crawla beror troligen på att det i Sverige alltid prioriterats att lära ut bröstsim under skolåren. Det kan ha sin naturliga förklaring i ett land där badsäsongen ofta bara erbjuder kallt och vågigt vatten. Att kunna hålla sig flytande är trots allt viktigast ur säkerhetssynpunkt. Men det är en missuppfattning att crawl skulle vara knivigare, menar Maggan Grönbeck.

– Bröstsim är koordinationsmässigt svårare. Crawl är ju bara att veva med armarna och sparka med benen, säger hon med en blinkning.

Crawlkurserna på Gustavsbergsbadet har devisen ”hur svårt kan det vara?!”  Men jo visst kan det vara rätt vanskligt att få till det i början. Det kan Alexandra Mohlin och Elisabeth Erkstam intyga som i kväll är på plats för sin tredje lektion med Maggan.

– Jag slutar röra armarna så fort jag börj­ar fokusera på benen, säger Elisabeth när hon nått bassängkanten.

– Men det gör inget, det viktiga är att du slappnade av, peppar Maggan Grönbeck.

Hon meddelar att det är dags att börja våga vända upp huvudet över ytan mellan armtagen. Det är ju den där lilla detaljen med crawl – andningen.

– Det går bättre när jag inte andas, konstaterar Alexandra Mohlin efter att ha prövat en längd.

Så är det ofta i början, berättar Maggan. Det håller ett tag, men sedan blir syreskulden för stor och kroppen slut. Det gäller att både tömma lungorna på all luft när du är under ytan, och ta ett ordentligt andetag när du är ovanför. Maggan kallar det vattenvana, konsten att känna sig helt trygg i och under vattnet. Först då kan kroppen slappna av så att crawlningen blir mjuk och följsam, inte ryckig och hetsig. För att lära sig simma snabbt måste man först lära sig simma långsamt.

– I början simmar folk snabbt för de tänker att annars sjunker jag. Men sedan lär de sig att sträcka ut kroppen och lita på att de flyter. Och då går det automatiskt fortare men med mindre energi.

Tre övningar för att bli en bättre crawlare

1. Hälsa tumme
När du crawlar ska du försöka ligga kvar med handen i stålmannenpositionen en stund innan nästa hand byter av. Öva på att överdriva hur händ­erna möter varandra i utsträckt läge genom att låta tummarna snudda varandra. När du fått koll på rörelsen behöver de inte slå ihop längre.

 

2. Tummen i armhålan
Simning handlar om att hitta ekonomin i rörelserna, alltså minimera vattenmotståndet. Ovana crawlare vevar ofta med armarna för brett ut från kroppen. Öva på att nudda armhålan med tummen varje gång du för armen framåt, då tvingas den hålla sig intill kroppen. Se framför dig att du ska simma in genom ett smalt rör och armarna får inte slå i sidorna.

 

3. Spänn av handen
När vi väl hittat en fin utsträckt stålmannenposition med hand­en vill vi gärna klämma ihop fingrarna som ett spjut. Men det slösar bara onödig energi och ger fort mjölksyra i handen. Slappna av och ”blaffa” med fingrarna i början så att du får in vanan med en avslappnad handflata.

 

Därför är crawl bra för kroppen

● Ökad rörlighet för nacke, axlar och skulderblad.

● Skonsam träning för hela kroppen och inte lika påfrestande för knäna som ryggsim.

● Förbättrad syreupptagningsförmåga när du använder stora muskelgrupper.