Höstkylan har anlänt till det lilla samhället Torup i Hylte kommun. De gula löven ligger i drivor och himlen är stålgrå. Men nere vid bryggan utanför Sjölunda äldre­boende är stämningen hög. Ett tiotal varmklädda fiskare har samlats nere vid bryggan. Ur stereon hörs Jussi Björling sjunga ”Till havs” på hög volym. Edith Klasson, 96 år, rynkar lite på ­näsan och ler.

– Det är lite skränig musik det här.

Det kanske fiskarna i sjön också tycker, berättar undersköterskan och kommunalaren Jessica Andersson senare.

– För vi har ju faktiskt aldrig fått någon fisk, säger hon och skrattar.

Tillsammans med kollegan Inger Ebbesson ­ansvarar hon för projektet som ska skapa en ­aktiv­are vardag för de boende på Sjölunda äldreboende.

Att gå ner till bryggan och fiska är bara en av de aktiviteter som undersköterskorna Jessica Anders­son och Inger Ebbesson har anordnat under året. Bland annat har de boende på Sjölunda åkt raggarbil, shoppat i Ullared, plockat bär i skog­en, haft pubkvällar och ätit hotellfrukost i mat­salen.

Projektet ”Hälsofrämjande perspektiv i var­dagen” är en del av ett initiativ för att höja livskvaliteten för de äldre på Hylte kommuns äldreboenden. Det är pengar från regeringens satsning på fler händer i vården som har möjliggjort projektet, som fortsätter året ut.

Inger Ebbesson.

– De här aktiviteterna är det bästa vi har gjort, säger Inger Ebbesson som har arbetat på Sjölunda äldreboende i 27 år.

”Det är viktigt att man inte slutar leva bara för att man flyttar in på ett äldreboende.”

Inger Ebbesson berättar att i dag är fler multi­sjuka redan när de kommer till Sjölunda, eftersom många äldre i dag flyttar till boenden senare i livet än vad som var vanligt tidigare. Men det finns ändå aktiviteter som går att genomföra.

– Det gäller att se möjligheterna, att se det friska i stället för det sjuka. Det behöver inte alltid vara stora aktiviteter, det kan vara att bara se en film tillsammans. Och det är viktigt att man inte slutar leva bara för att man flyttar in på ett äldreboende, säger hon.

Både Inger Ebbesson och Jessica Andersson berättar att de märkt en skillnad på de äldre sedan de började anordna aktiviteterna.

– De är gladare, och mycket piggare än innan. De har blommat upp, och nu märker vi att de kan och orkar så mycket mer än vad man kan tro. Dessutom sover många bättre på natten när det hänt något roligt på dagen, säger Jessica Andersson.

Det blåser kyliga höstvindar nere vid sjön, men ingen vill gå in riktigt ännu. Kanske beror det på det varma kaffet och den hembakta rulltårtan som håller tålamodet uppe trots att ingen fisk synts till. Eller så är det Jussi Björling.

Ingrid Johansson, 86 år, håller stadigt om fiske­spöt. Förra gången de fiskade fick hon napp, men fisken släppte kroken, berättar hon. Innan hon flyttade in på Sjölunda arbetade hon själv som undersköterska på boendet och organiserade sig fackligt. Nu sitter hon inbäddad i filtar och håller målmedvetet i sitt fiskespö.

Plötsligt händer det något. Det rycker i metspöt och en stor fisk dras upp över bryggans räcke. Men fisken är i tyg och ditsatt av Inger Ebbesson, och alla får sig ett gott skratt. Edith Klasson har arbetat som kokerska i en stor del av sitt liv.

– Det är en abborre. Så den skulle jag ha stekt, ­säger hon och ler.

Bloggar om projektet

sjölundabloggen.se bloggar Jessica Andersson om projektet ”Hälso­främjande perspektiv i vardagen”. Här ger hon sina bästa tips:  
Informera anhöriga om att ni bloggar om verksamheten, så kan de följa vad ni gör. Dela bloggen på sociala medier, så får den spridning.
Ta reda på vilka som vill vara med på bild och inte, och respektera det.
Att blogga behöver inte ta mycket tid. Att skriva något kort om vad ni gjort och lägga upp några bilder blir uppskattat!