Mikael Magnusson.

Mikael tog elcykeln till jobbet i morse, han har bergvärme i huset där hemma och hans privata bil går på miljödiesel. 

Och också i jobbet bidrar han till en bättre miljö. Den här dagen när Kommunalarbetaren är på besök tömmer Mikael och kollegan Anton Elfgren mat­avfall. Kunderna slänger just dessa sop­or i ett separat brunt kärl och när Mikael, Anton eller någon annan av sopgubbarna på Trollhättan Energi tömt soporna blir det biogas av det. Biogas som bland annat används till att driva just sopbilarna, men också stadsbussarna och cirka 140 stycken av kommunens personbilar.

– Visst tänker man på att man gör något viktigt för miljön. Men det är också ett stressigt och tungt jobb. Mycket hoppa in och ut, släpa och dra, säger Mikael när vi kryssar fram i ett villaområde.

 

LÄS OCKSÅ: Kommunalarna som räddar klimatet

 

Bidragande till att branschorganisationen Avfall Sverige utsett just Trollhättan till Årets avfalls­kommun är de många nöjda kunderna. Något som Mikael ser konkreta bevis på varje dag.

– Vi har mycket kundkontakt. Det är många som vill slänga några ord, säger Mikael Magnusson.

En vanlig dag tömmer han och Anton 18–20 ton sopor. Allt sorteras inte, det finns också restavfall som förbränns och blir till ny energi.

Ur radion strömmar en schlagerhit och Mikael berättar att renhållningen på Trollhättan Energi ibland kallas kungliga renhållningen. 

– Det är aldrig någon som slutar …

Han säger att han själv också vill vara kvar tills han går i pension, så bra trivs han.

”Ibland får jag en blick som att det är synd om en. Men jag tycker att det är ett jättebra jobb!”

Företaget ligger i framkant på flera sätt, bland annat har man en app som kan signalera när det är dags för sophämtning. Och man har också satsat särskilt på förskolorna, så att barnen ska lära sig betydelsen av att sortera.

– På dagis är det alltid bra sorterat.

Säger Mikael och berättar om hur ett dagmamme­barn en gång tog på honom bara för att känna hur en riktig sopgubbe känns. Sopgubbe, frågar jag, är det självklart att kalla sig det?

– Ja, det säger jag alltid när någon frågar. Ibland får jag en blick som att det är synd om en. Men jag tycker att det är ett jättebra jobb!

I skuggan av den mäktiga Stallbackabron tömmer han dagens första last sopor på tippen.

Även om han gör många rätt är han inte ekologisk rakt igenom. 

– Jag kör en Harley Davidson också. Men det är bara en hobby …