Spel och spelande har roat människor i alla tid­er. Men om man tappar kontrollen eller om konsekvenserna av spelandet blir negativa, ska man se upp. 

– Om man spelar utan att egentligen vilja det eller om det sociala livet, ekonomin eller arbetet blir lidande, förtydligar Jakob Jonsson, psykolog och forskare om spelproblematik vid Stockholms universitet. 

– Att försöka täcka sina förluster med mer spel är en annan riskfaktor, där gränsen för vad man skulle göra, exempelvis låna från sina barns konton, ofta förskjuts.

 

LÄS OCKSÅ: Henrik tog sig ur spelberoendet

 

Jakob Jonsson menar att det finns stora likheter mellan spelberoende och andra beroenden, som droger eller alkohol. Toleransen ökar genom att man satsar allt större belopp, spelet blir ett sätt att fly från negativa känslor och man får abstinens om man inte spelar.

– En varningsklocka i alla beroenden är att man inte kan stå för sitt beteende inför andra och ljuger för sin omgivning.

Vem som helst kan bli spelberoende, men risken är störst om man spelar på snabba spel och höga insatser eller om man tidigt vinner stora vinster. För att sluta behöver de flesta, liksom vid andra missbruk, professionell hjälp. Men skyddsnätet kring spelberoende ser helt annorlunda ut jämfört med exempelvis alkoholberoende.

– Det finns bra behandling, men möjligheten att få den skiljer sig mycket mellan olika kommuner. På arbetsplatser, är det inte ovanligt att man i  stället för att få hjälp blir uppsagd, eftersom spelberoendet ibland också har inneburit att man stulit. Många dras med skulder hela livet. Det gör att konsekvenserna blir både långa och svåra.

Men om spelberoende är att jämföra med alkoholmissbruk. Hur farligt är det att spela?

– De allra flesta som spelar kommer aldrig att uppleva något problem av sitt spelande. Men i stort kan man väl säga att man inte ska stärka spelupplevelsen hos minderåriga. Inte säga saker som ”att man är en riktig turgubbe” och alltid skicka fram någon att ta lotter eller satsa på spelhjul. För det handlar inte om tur, det är alltigenom slump.

Här kan spelare och anhöriga få hjälp

Folkhälsomyndigheten stödlinjen: 
www.stodlinjen.se
020-819100

Spelberoendes förening - kamratförening som finns på sju ställen i landet:
www.spelberoende.se

250 000 ...

... personer, varav 76  000 barn, bor i ett hushåll där någon är spelberoende. Störst andel personer med spelproblem är unga män mellan 18 och 24 år.
Källa: Folkhälso­myndigheten