SVAR: Många med långvariga sjukdomstillstånd drabbades av ”utförsäkring.” Det innebar att den som haft sjukpenning under maximala 914 dagar blev utförsäkrad oavsett sjukdom och sedan i tre månader behövde genomgå så kallad arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen. Under den tiden fick man lägre ersättning eftersom sjukpenningen ersattes med aktivitetsstöd.

Sedan 1 februari 2016 är den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, ”stupstocken”, borttagen. Det innebär att man framöver kan beviljas sjukpenning i princip hur länge som helst och att man inte kan bli utförsäkrad. Men sjukpenningen kan så klart fortfar­ande dras in om Försäkringskassan bedömer att arbetsförmågan inte längre är nedsatt. Arbetslivsintroduktionen ska avvecklas när de sista som varit aktuella för den har gått klart.

De nya reglerna på denna punkt innebär i nuläget inte mer än så. Vi vet ännu inte hur detta kommer att påverka Försäkringskassans bedömningar i praktiken och om myndigheten kommer att ta till andra åtgärder för att motverka de ökande sjukskrivningarna. 

Du ska alltså inte behöva genomgå ny bedömning i och med dessa nya regler. Så länge din arbetsförmåga anses vara nedsatt har du rätt till sjukpenning, vilket innebär att du inte längre har någon ”begränsad tid”. Din ersättning påverkas inte utan kommer även i fortsättningen att ligga på cirka 75 procent av din sjukpenninggrund­ande inkomst. Du kommer även i fortsättningen också ha möjlighet att vid behov ta del av Arbetsförmedlingens insatser när du har ersättning från sjukförsäkringen.

Magnus Eriksson,
förbunds­jurist på LO-TCO Rättsskydd