Om drygt två veckor ska LO:s samordning vara klar. Veli–Pekka Säikkälä ville inte berätta hur diskussionerna nu pågår mellan förbunden.

– Om vi blir överens så innebär det att alla förbund ställer upp för att hjälpa varandra fullt ut. Jag utesluter inte att vi i så fall kan gå ut i strejk för att undersköterskorna ska få mer, om vi blir överens om detta krav i samordningen.

Veli–Pekka Säikkälä berömmer Kommunal för att förbundet inför sina egna medlemmar och omvärlden pekar ut att det är undersköterskorna som ska ha mer än andra kommunalare.

– Sedan kan vi diskutera om det är alla 150 000 undersköterskor som ska omfattas eller endast vissa grupper bland dem.

Samtidigt som han är öppen, utan att ge löften, för Kommunals krav säger han bestämt nej till allmänna kvinnopotter eller jämställdhetspotter.

– Vi går inte med på att använda jämställdheten som alibi för att alla lågavlönade ska få mer än industriarbetare. Det är ju inte säkert att alla lågavlönade är värdediskriminerade, säger han.

Kommunal har hotat med att lämna LO:s samordning om inte alla LO–förbund går med på att undersköterskor får mer än andra.

Veli–Pekka Säikkälä tycker det är viktigt att alla förbund är med i samordningen.

– Dels på grund av solidaritet, att vi ska ställa upp för varandra. Och dels för att det underlättar att vi har koll på lönebildningen, detta blir svårare om varje förbund förhandlar för sig. Det är viktigt att försvara märket som sätts av den av den konkurrensutsatta exportindustrin.