I våras beslutade Strömsunds kommun att införa pedagogiska måltider på kommunens förskolor. Det går ut på att barnen, under vägledning av pedagogerna, hjälper till i all mathantering, som att koka gröt, lasta vagnar, förbereda frukost, ta emot maten och portionera.

Beslutet innebär att de 6,5 tjänster som fortfarande finns kvar i förskolornas egna kök kommer att försvinna på sikt. Hur många av tjänsterna som kompenseras med pedagogiska resurser är ännu oklart, då kommunen inväntar resultaten från de riskanalyser som förskolorna ombetts genomföra under 2015. Kommunal är kritiskt till kommunens agerande.

– Kommunen har ett budgetunderskott och det finns en önskan att dra ner på tjänsterna. Det här är mycket oroande. Verksamheten är redan hårt pressad och barnskötarna säger att det inte finns utrymme för fler arbetsmoment, säger Kate Beck, huvudskyddsombud på Kommunal, Strömsund.

Nils Broman, förvaltningschef på Barn- och utbildningsförvaltningen menar att det är en tolkningsfråga huruvida kommunen ser detta som en möjlighet att spara pengar.

– Besparingar är självklart något vi måste förhålla oss till, och se över inom alla områden. Just nu är det alldeles för tidigt för att dra några slutsatser. Först efter att vi fått tillbaka riskanalyser och handlingsplaner från förskolorna kan vi ta ställning kring de pedagogiska resurserna.

Syftet med riskanalyserna är att avgöra hur behoven ser ut på de olika förskolorna. Behoven varierar beroende på exempelvis gruppstorlekar, åldrar och tillströmning av ensamkommande flyktingbarn. På vissa förskolor, ofta de mindre, fungerar arbetet med pedagogisk måltid bra redan i dag, utan kökspersonal, enligt Nils Broman.

– Men skulle vi nu se exempel på negativa konsekvenser har vi sagt att vi ska stärka upp med resurser, säger han.

Omställningen till den nya matpolicyn har med dagens bemanning fungerat förhållandevis väl, menar Kate Beck.

– Som det ser ut i dag fungerar det, tack vare förskolepersonalens ansträngningar. Men om kommunen skär ner är risken för sjukskrivningar stor, säger hon.

Kommunens strategi är att förebygga sjukskrivningar genom att verka för en god arbetsmiljö på förskolorna, enligt Nils Broman.

– Och vår avsikt är inte att försämra arbetsmiljön. Det här är en förändring som vi genomför i den takt som är möjlig. Vi vill ha en fungerande verksamhet, med en likvärdig förskola för alla barn, säger han.