Lisa Eriksson.

Jag träffar Lisa Eriksson en tidig morgon på ett kafé i Stockholm. Hon ser pigg och glad ut, och ännu gladare ser hon ut när vi sätter oss ned och hon börjar prata om hur hennes liv har förändrats. ”Halleluja” och ”wow” är ord hon använder.

Förr kunde hon må dåligt av pms i upp till två veckor i månaden: viktuppgång, svullnad, trötthet och lätt till gråt. Men värst var hur psyket påverk­ades, att plötsligt inte vilja ta sig ur sängen.

– Jag har legat på golvet och ifrågasatt varför jag lever.

Liksom för många andra dröjde det innan Lisa förstod att det var pms hon led av. Kanske var det jobbet som var fel? Relationen? Eller var hon manodepressiv? Hon kände dessutom skuld och skam över elaka saker hon kunde säga till sin sambo. 

Genom att föra pms-dagbok kunde hon se mönstret – symtomen slog till vid samma tid varje månad. Efter en ordentlig krasch gick Lisa till läk­are och erbjöds antidepressiv medicin. Hon säger att många, särskilt de som har pmds (svår pms), kan må bättre med hjälp av antidepressiva. Men hon själv, som jobbat som träningsinstruktör och alltid intresserat sig för hälsa, saknade helhetstänket.

– Jag bestämde mig för att ge kroppen en ärlig chans innan jag tar tabletter.

 

INTERAKTIV GRAFIK: Så mår du bra under hela menscykeln

 

I dag har Lisa nästan ingen pms alls. Under stressiga perioder känner hon av den men lyckas hålla den i schack genom förändringar i livsstilen. 

– Jag kan inte vara sjukskriven upp till två veckor varje månad. Men jag kan ändra min livsstil så besvär­en inte blir så stora. 

A och O är enligt Lisa att man accepterar att man har pms och börjar prata om problemen med sin omgivning, även på jobbet. Lisa tycker att man ska prata med sin chef om pms påverkar en. Man kanske klarar jobbet bättre om man får vila en halvtimme. Man kan driva behovet av friskvårdstimme. Hemma kanske det går att anpassa arbetsfördelningen så att du får ta det lugnare under pms:en och ta större ansvar när du är som starkast.

– Vi måste börja se pms som ett handikapp. Det är hur många som helst som känner att ”det är något fel på mig”.

När Lisa hade hittat sitt sätt att hantera pms:en skrev hon boken ”Bli vän med din pms”, som är den första i sitt slag på svenska. Okunskapen om pms är stor och det finns inte tillräckligt med forskning. 

– Allt som har med kvinnan att göra har varit under­prioriterat i alla år. 

 

LÄS OCKSÅ: Anette lider av pms halva tiden

 

I boken beskriver Lisa hur de tre faserna i menscykeln fungerar och hur du kan anpassa dina vanor efter den. För Lisa är det väldigt viktigt att inte boka in för mycket eller äta dålig mat under fas 3, alltså pms-fasen. Stress och pms går ofta väldigt dåligt ihop. Däremot behöver hon svettas för att må bra. Men det är viktigt att sänka kraven, säger Lisa. 

– Träning är rörelse. Det kan räcka att ta på sig träningsskor och ta sig utanför huset. Eller träna på vardagsrumsgolvet med bebisen bredvid. 

I fas 2, mellan mens och pms, kan hon dricka vin, äta godis och vara mer aktiv. I vår interaktiva grafik visar vi hur Lisas metod fungerar och hur du kan anpassa dina vanor efter menscykelns faser.

– Nu ser jag pms som en styrka för den hjälper mig att trycka på stopp­knappen och få balans.

Men varför är det så dåligt att ge efter för godissug­et under pms?

– Du får en blodsockerkarusell. Hormoner går upp och ner under pms och då ska vi försöka få bal­ans. Du kan antingen hjälpa eller stjälpa det som händer i kroppen.  

Hur vetenskaplig är din metod?

– Jag har plockat från olika forskning om kost och träning och satt ihop en verktygslåda. Jag är ingen läkare eller forskare, men detta har fått mig att må bra. 

Illustration: Elin Steen

Pms och pmds

Pms är humörsvängningar och andra besvär dagarna före mens och ibland under mensen. Pmds är svår pms, som påverkar tillvaron mycket. 3 till 5 procent av alla menstruerande kvinnor har pmds medan pms är mycket vanligt.
Besvären kan till exempel vara humörsvängningar, oro, trötthet, sömnsvårigheter, svullnad och huvudvärk.
Pms är vanligast bland kvinnor över 30 och blir värre för många som fött barn.
Om inte ”självhjälpen” hjälper kan du kontakta vårdcentral eller gynekolog. Behandling kan vara terapi-samtal, p-piller, vätske-drivande läkemedel eller antidepressiva.
Källa: Vårdguiden

Appar

Det finns flera appar som hjälper dig att hålla koll på var i menscykeln du befinner dig och när symtomen kommer. Ladda ned till exempel: Menskoll, Lovecycles, Womanlog, PMS-akuten eller Clue.

Mer pms!

Komikern Karin Adelsköld har startat Facebook-gruppen Vi som lever med pms och pmds där 100-tals medlemmar delar erfarenheter.