Katniss Everdeen har överlistat regimen i Panem genom att sabotera Hungerspelen.

Hon förs till Distrikt 13, som alla trodde var utplånat. I själva verket har de byggt upp en hel stad under markytan, där de länge förberett sig för det rätta tillfället att störta den tyranniska regimen.

Och nu verkar tillfället ha kommit. De disciplinerade tråkmånsarna i Distrikt 13 får den draghjälp de behöver för att starta en revolution: 1. En karismatisk och folkkär hjältinna. 2. Ett litet team flyktingar från den degenererade huvudstaden, som knappast skulle stå pall i en närstrid, men vet hur man promotar en revolution med hjälp av massmedia.

Den avslutande boken i serien Hungerspelen har delats upp i två filmer, det här är den första. Många av seriens fans har undrat hur den här uppdelningen ska fungera: Går det verkligen att göra två fullt fungerande filmer av en bok?

När det gäller första delen tycker jag att det har lyckats. Skildringen av propagandakriget är ett intressant inslag i en fantasygenre som annars kan vara lite humorlös.

Däremot får jag onda aningar inför den avslutande filmen, som ska komma nästa år. Finns det verkligen stoff kvar att göra något mer än en gigantisk slutstrid, utdragen till två timmar?