– Alla kan förändras, säger han och utstrålar ett lugn som smittar.

Stefan Einhorn är succéförfattaren till ”Konsten att vara snäll”, men också professor vid Karolinska Institutet.  Nu har han metodiskt använt enkäter, djupintervjuer och en expertpanel för att kartlägga vår tids dödssynder. Att just falskhet är den egenskap som vi tycker allra sämst om förvånade honom. Stefan Einhorns förklaring är att falskhetens motsats är pålitlighet och att vårt samhälle bygger på tillit.

– Jag tror att människor känner sig mer otrygga än för tio år sedan, det kan vara en anledning.

Hänsynslöshet anser han är värst av alla.

– Den kan få fruktansvärda konsekvenser, säger Stefan Einhorn och nämner så väl näringslivet, politiken, diktaturer som vardagshänsynslösheten vi kan visa mot varandra.

Han anser att främlingsfientlighet inte funnits utan trångsynthet, som är det som styr vad vi tänker och tror. Den som alltid har en bestämd uppfattning får trångsyntheten på köpet.

– Den förstör på jobbet. Det är inte bra att alltid tro att man har den enkla sanningen, det förstör diskussioner, nyskap-ande och kreativitet.

I boken finns olika råd för den som vill förändras.

– Vetenskapen visar att vi tjänar på att vara goda. Ytterst handlar det om vår överlevnad.

Vilken dödssynd lider du själv mest av?

– Avundssjuka, som kom på fjortonde plats. Jag jobbar aktivt med den, så fort jag känner den så sätter jag upp en stoppsignal i huvudet och tänker att jag har det bra som jag har det.