Han älskar flygande farkoster i alla former, mästarregissören Miyazaki. Allt från små flygande kvastar till enorma slagskepp i steampunk-stil har lyft från hans ritbord och flugit ut över filmdukar världen över. Så det kanske inte är så konstigt att han vill avsluta sin långa karriär med en film som helt och hållet handlar om flygplan.

Filmen följer flygingenjören Jiro Horikoshi från barndomen vid 1900-talets början och fram till vuxen ålder. Jiros dröm om att bygga vackra flygplan krockar med verkligheten i 30-talets krigsrustande Japan: Skönhet efterfrågas inte, bara effektiv stridskraft.

Jiro Horikoshi har funnits på riktigt, men filmen gör inte anspråk på att skildra hans liv som det verkligen var. Miyazaki har format en bitterljuv kärlekshistoria genom att blanda in delar av en 30-talsroman om en ung kvinna som är svårt sjuk i tuberkulos.

Jiro och Naoko möts för första gången under jordbävningen som ödelade Tokyo 1923. Även andra historiska händelser har stor betydelse i filmen. Miyazaki är tydligt kritisk mot det dåtida Japans ambition att bli en stormakt militärt och tekniskt, samtidigt som stora delar av befolkningen svälter.

Trots de dramatiska händelserna är ”Det blåser upp en vind” en till största delen mycket stillsam film – och vacker.