Team Sörängetbrudarna från Örnsköldsvik har jobbat ihop på serviceboendet Söränget sen början av 00-talet. De tar hand om många vårdkrävande och dementa och ”brudarna” har i stort sett samma arbetstid­er. De känner varann väl vid det här laget.

– Ja, vi trivs ihop och ibland kastar vi loss på pub när vi är lediga!

Men Gunilla, Yvonne och Lotta har även annat gemensamt. Eller, som Gunilla skrev i nödropet till oss:

”Vi är ofta väldigt trötta när vi kommer hem från våra heltidsjobb, hamnar då i soffan framför tv:n och äter något gott och onyttigt. Vi äter oftast för lite under dagen och är mycket sugna på kvällarna. Vi har provat alla möjliga dieter utom personlig tränare. Vi har ingen karaktär alls. Hjälp oss!”

Någon träning förekommer heller inte, med undantag för Gunilla som går på gym ibland.

– De 12 veckorna är till för att bryta mönster, inskärper Bea.

– Var och en av er ska ställa sig denna fråga: ”Vilken mat, vilken träning och vilken avslappning mår just jag bäst av?” Allt handlar om att ni hittar fram till svaret på det.

Vad visar då Beas koll av tjej­ernas fettprocent och kondis?

– Midjemåtten är oroväckande höga och kondisen medelmåttig. Här finns att göra och alkohol och andra snabba kolhydrater går bort direkt, eftersom det är riktiga bovar för midjan.

Efter teori, genomgång av kost- och träningsprogram, utprovning av joggingskor, spinning och övningar på pilatesboll är Sörängetbrudarna lika trötta som tända:

– Det som är så bra är att ju att vi har så fina möjligheter att träna ihop, som Gunilla säger.

– Ja, du har länge tjatat på oss att hänga med till gymmet. Nu gör vi slag i saken, håller Yvonne med.

– Yes. Det är bara full fart framåt som gäller, lovar Lotta innan gänget vinkar adjö för vidare befordran norrut och en vårsäsong full av utmaningar.