Gunilla Blom

”Jag vill orka jobba till 65”

Ålder: 53 år.
Längd: 164 centimeter.
Vikt: 75 kilo.
Yrke: Undersköterska.
Familj: Tre vuxna söner, sambo, bonus-son och två barnbarn.
Bor: I Domsjö utanför Örnsköldsvik.

Så mår jag nu:
Jag är trött och tror inte jag orkar jobba inom vården till 65 års ålder. Men jag måste ju, annars blir pensionen så dålig.
Jag har ärftligt högt blodtryck och äter medicin mot det sen nästan 20 år. Jag har också ont i axlar och rygg.

Mina vanor:
Jag är lite på väg… Joggade ju i somras och har börjat gå på gym. Men syndar med fredagspizza, krogbesök, vin och popcorn. Jag älskar äppelpaj! Tyvärr känns det som om jag aldrig blir mätt. Och jag ägnar mycket tid åt soffa och dator.

Så vill jag må:
Jag vill vara glad och pigg och känna att jag har någon kraft kvar när jag kommer hem från jobbet. Jag vill orka ta hand om mig själv på rätt sätt.

 

Yvonne Diamant

”Det ska bli slut på hetsätandet”

Ålder: 54 år.
Längd: 156 centimeter.
Vikt: 67 kilo.
Yrke: Undersköterska.
Familj: Tre vuxna döttrar, en tonårsdotter och två barnbarn.
Bor: I Örnsköldsvik.

Så mår jag nu:
Jag är jämt trött när jag kommer hem från jobbet och har ont i axlar, rygg och höfter. Det är som att jag stelnat. Jag ligger i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdom.

Mina vanor:
Jag äter för stora portioner av det mesta och kan hetsäta sötsaker! Därför har jag också provat dieter som LCHF, GI-metoden och 5:2, men utan framgång. Det har blivit mycket jojobantning. Jag har ingen bil, så jag går en del men tränar inget eftersom jag brukar tröttna på det.

Så vill jag må:
Jag vill vara pigg, känna mer energi och gå ned i vikt. Längtar efter hållbara vanor.  Inte minst för att kunna komma ned på golvet för att leka med mina barnbarn, nu när de är små.

 

Lotta Mattsson

”Jag brukar somna i soffan …”

Ålder: 46 år.
Längd: 168 centimeter.
Vikt: 82 kilo.
Yrke: Undersköterska.
Familj: Sambo, vuxen son och dotter och en tonårsdotter. Två barnbarn.
Bor: Örnsköldsvik.

Så mår jag nu:
Jag är ganska trött, lat och stel. Efter att ha kommit upp om morgnarna går jag böjd  och får räta upp mig successivt… Jag har i stort sett ingen ork.

Mina vanor:
Efter jobbet lagar jag mat och diskar. Sen landar jag i tv-soffan med te och macka. Jag somnar ofta vid 20.00 i soffan, för att vakna vid  23.00.  Hur kul är det? Hela kvällen borta. Jag småäter hela dagarna och orkar inte träna. Visst har jag gjort det i perioder, men tröttnar snart. På helgerna gör jag sånt jag inte hunnit med under veckan.

Så vill jag må:
Jag vill känna energi och glädje och vara pigg i kroppen, så jag kan ta tag i saker och få dem gjorda. Som att promenera och umgås med barn och barnbarn efter jobbet.