Hanna Hällqvist spelar och sjunger med Bernt Eriksson.

”You are always on my mind” sjunger pianisten vid flygeln, i baren hälls det upp vin, och människor pratar, äter och dricker. Det är fredagskväll, vilket betyder att puben är öppen på äldreboendet Gerdas gård i Göteborg. Hon som spelar och sjunger Elvis är undersköterskan Hanna Hällqvist och tittar man på bartenderns namnskylt så ser man att även han är undersköterska. 

– Nu för tiden ingår det i vårt arbete att blanda drinkar. Baren är öppen minst två gånger i veckan. Då brukar jag sjunga och spela också, berättar Hanna.  

Det var i januari 2012 som hennes chefer slog fast att Gerdas gård skulle bli Sveriges bästa äldreboende och Sveriges bästa kommunala arbetsplats.

– För att vi skulle kunna bli det släppte cheferna på tyglarna och lämnade över ansvar till oss undersköterskor och till dem som faktiskt bor här, berättar Hanna och framhåller att det blev nödvändigt för alla som arbetar på Gerdas gård att skifta fokus.

– En ögonöppnare var när vi fick frågan om vi själva skulle vilja bo på Gerdas gård när vi blev äldre. Det var det ingen som ville, och vi insåg då att det var dags att tänka om. Det är ju vårt arbete att göra livet bra för de som bor här. Alla har vi rätt att leva på riktigt tills vi dör.

Ett steg mot ett bättre Gerdas gård togs genom att den fysiska miljön gjordes om i enlighet med de boendes önskemål. Möbler som man inte längre trivdes med såldes på loppis eller fick ny färg, och i korridorerna hänger numer kristallkronorna på rad. I trädgården finns hönor och i entréhallen nya fåtöljer och ett akvarium.

– Sonja ville ha ett akvarium och då var det ju klart att hon skulle få det. Godisautomaten här är också hyresgästernas förslag. Jag trodde nog att det mest skulle bli personalen som använde den, men när den invigdes var det en lång kö med rullatorer där, berättar Hanna.

Men även om miljön betyder mycket för trivseln är den långt ifrån allt. Dagarna måste fyllas med mening också. Pubkvällarna är ett resultat av hyresgästernas ökade inflytande, liksom det nya spaet där det bland annat erbjuds jacuzzibad och taktil massage. Prästen med sitt rullande altare har däremot slutat att komma till Gerdas gård.

– Man ska inte behöva byta intressen och gå på gudstjänst bara för att det är det enda som erbjuds när man flyttar till hem. Till gudstjänsterna kom tre personer, varav en satt och sov, till pubkvällarna kan det komma uppemot 50. Vårt mål är att pensionärerna ska kunna fortsätta med det de gillade att göra innan de flyttade hit. De som vill gå på gudstjänst får göra det nu med, fast i kyrkan, berättar Hanna som är ordförande i aktivitetsgruppen som jobbar med att förverkliga hyresgästernas alla önskemål.

– Vi har bland annat åkt på badutflykter, en gång hyrde vi en hel skärgårdsbåt och snart inviger vi hobbyrum och bakstuga.

Ändrad planering och omfördelning av resurser har gjort att man lyckats genomföra det man velat utan ökade anslag från kommunen. När en av de tre cheferna slutade anställdes två nya undersköterskor i stället för en ny chef och sedan personalen fick mer inflytande har minskade sjukskrivningar lett till stora besparingar.

– Fler och uppskattade aktiviteter har gjort att hyresgästerna behöver betydligt mindre lugnande. De är piggare och gladare. Och vi i personalen har fått ett mycket mer varierat och roligt jobb, säger Hanna och bjuder upp en man till duett vid flygeln.

Så gör Gerdas gård för att bli bäst - utan mer pengar

1. ”Tar fasta på den kompetens som finns i huset och har grupper med olika ansvarsområden. En undersköterska är till exempel duktig på att laga mat och då fixar han om vi till exempel har grillkväll och en annan som pluggat beteendevetenskap gör nytta i rekryteringsgruppen, där även hyresgäster ingår – självklart ska dem som bor här vara med och anställa de som ska jobba i deras hem.”
2. ”Tillämpar salutogent arbetssätt – vi utgår från det friska i varje människa och fokuserar inte på diagnoser.”
3. ”Varje arbetsdag fokuserar vi på fyra hyresgäster var. En ansvarsfördelning som ger oss tid att uppfylla hyresgästernas önskemål. Vi har ändrat våra scheman så att de bättre följer hyresgästernas tider – många som bor här vill vara uppe länge på kvällen och sova på morgonen.”

Om Gerdas gård

Kommunalt äldreboende med 96 hyresgäster (2 enheter för personer med demenssjukdom och 4 somatiska enheter), 75 undersköterskor och 2 chefer.
Motto: Det är inte hyresgästerna som bor på vår arbetsplats, utan vi som arbetar i deras hem. För att betona det säger vi hyresgäster, inte boende.

ID. Hanna Hällqvist

Yrke: Undersköterska och inspiratör – föreläser om Gerdas gårds arbetssätt och hur man blir en så bra undersköterska som man vill vara.
Hanna om sitt jobb: Det är fantastiskt att få ta hand om dem som förtjänar det allra mest – utan den äldre generationen hade vi inte suttit här idag.