Katniss Everdeen vann hungerspelen genom att överlista reglerna, och vann därmed också folkets kärlek – men förtryckarregimen i huvudstaden tänker inte låta henne komma undan med det: I uppföljaren till förra årets succéfilm iscensätter president Snow sin plan för att solka Katniss hjältegloria, låta henne dö och därmed släcka den upprorsgnista som tänts hos det kuvade folket.

Katniss accepterar först hellre förtrycket, så länge hennes familj får leva i fred. Men maktspel och intriger driver henne att utvecklas till en revolutionshjälte. Jennifer Lawrence är strålande i rollen och får nästan allt utrymme. De andra karaktärerna utvecklas tyvärr inte, utan förblir ganska platta. Därmed blir också kärlekshistorien mycket mindre intressant än i boken som filmen baseras på.

När filmen The Hunger Games kom förra året fick elvaårsgränsen hård kritik: En film där barn tvingas döda barn ansågs av många allt för våldsam. Att även Catching Fire har elvaårsgräns är i alla fall logiskt, eftersom den inte trappar upp våldet från förra filmen.