Stefan Juhlin, servicetekniker på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

I operationsavdelningens konferensrum dukar Zdenka fram koppar och assietter till fikat. Hon berättar om maskinerna på sterilcentralen, autoklaverna, som används för att sterilisera instrument till operationer. Förra året strulade de väldigt mycket och personalen ringde ofta efter Stefan som fick komma och laga dem. I samband med det började de fundera på om de inte skulle nominera Stefan till en KA-tårta.
  När klockan närmar sig 10 kommer Zdenkas kollega Katarina Malmberg in i rummet.
  – Hon ska lura upp honom nu, säger Zdenka. 

 

 Stefan Juhlin, servicetekniker på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.Stefan Juhlin.

Katarina ringer på Stefans jourtelefon och ber honom komma upp till operationsavdelningen. Stefan kommer upp och stannar till i dörröppningen:
  – Jag misstänkte att det var nåt lurt.
  Alla skrattar.
  – Kom in vår räddare i nöden! Vi har ordnat tårta till dig för att du alltid ställer upp och kommer när vi ringer, säger Inger.
  Det är tydligt att personalen på sterilcentralen känner Stefan väl. De visste att han inte ville ha något stort firande. Det är också tydligt att de tycker Stefan är duktig på sitt jobb.
  – Du ska veta Stefan, att när du är på semester och vi ringer om något, då frågar de andra killarna om vi inte kan fixa problemet själva, Stefan är ju inte här, säger Zdenka.    

Autoklaverna på sterilcentralen är en form av tryckkokare. Vem som helst kan inte sköta om dem. 
  – Man bör ha en el-utbildning, det är en förutsättning för att kunna jobba, säger Stefan.
  Kunskaper om VVS-system (värme, ventilation och sanitet) är också nödvändiga för Stefan som även sköter servicen på sjukhusets andra avdelningar, och på några andra landstingsägda fastigheter i länet. Stefan berättar att det bästa med jobbet är friheten, ”att man sköter sig själv”. Men han är inte lika förtjust i beredskapstjänstgöringen: 
  – Man kanske åker hem vid kl. 16-17, men sen är man i beredskap och kan bli inringd. Det händer att vi får larm även om nätterna, säger Stefan.  

ID. Stefan Juhlin

Ålder: 59.
Bor: Vingåker.
Familj: Gift, två vuxna barn.
Utbildning: Industrielektriker. 

Fixa tårtan 

Så ordnar du ett tårtkalas: Skriv till oss om vem du vill ge en tårta och varför. Glöm inte eget namn och adress. Märk kuvertet ”Tårtkalas”. Skicka till: Kommunal­arbetaren, Box 209, 101 24 Stockholm. Eller mejla till: kommunalarbetaren@ka.se.