Så äter du

• Ät tre huvudmål: Frukost, lunch, middag, samt mellanmål. Huvudmålet äter du inom två timmar efter att du har tränat. Protein behövs för att bygga upp musklerna, men om du tränar två gånger i veckan och äter en vanlig, varierad blandkost får du normalt i dig tillräckligt protein.

Träna regelbundet 

• Bäst resultat uppnår du om du tränar 1-2 gånger i veckan, 45–60 minuter per gång. Tränar man mer än en timme minskar intensiteten och värdet av träningen. Träna hela kroppen varje vecka. Man brukar räkna med att det tar 48 timmar för musklerna att vila och återhämta sig efter varje pass.

De verktygen
kan du använda 

• På gym finns det både maskiner och fria vikter och meningarna går isär vilka som är bäst. Maskinerna har fördelen att de ofta är lätta att lära och att de koncentrerar sig på specifika muskelgrupper. Med fria vikter tvingas du å andra sidan använda hela kroppen och tänka mer på balans och koordination.

Så mycket förbränner du 

• Det varierar förstås, men man brukar säga att ett normalt styrketräningspass gör att man förbränner ungefär 300 kalorier i timmen.

Här kan du läsa mera 

• Det finns förstås en mängd sajter på nätet med tips. Kolla exempelvis in www.träningsprogram.org, www.aktivtraning.se eller www.tranahemma.com.

Här kan du träna

• Stora gymkedjor som Sats och Worldclass har gym över hela Sverige. Men man kan ofta komma billigare undan på kommunala träningsanläggningar, simhallar eller Friskis & Svettis. Allra billigast är förstås att träna hemma och på många håll i landet finns också utomhusgym som inte kostar någonting att använda.

Det händer när du tränar 

• Styrketräning har en rad positiva effekter på kroppen: Förutom det uppenbara att musklerna byggs upp, ökar också energiförbrukningen och fettförbränningen. Dessutom förebygger styrketräning en rad fysiska problem: Risken för benskörhet och ryggproblem minskar. Blodtrycket förbättras. Styrketräning gör också att kroppen ökar produktionen av hormonerna dopamin, serotonin och endorfin. Det gör att vi mår bättre rent psykiskt, vi blir gladare helt enkelt och minskar risken för oro, ångest och depressioner.
Källa: Hälsosidorna