Gojibär. 

Gojibär

Lanserades som exotiska superbär för några år sedan och säljs torkade i bland annat hälsokostbutiker. De importeras från Kina, men en nästan identisk art växer vilt i Skåne och kallas då Bocktörne. Det är en lättodlad buske som trivs med torra, magra, kalkfattiga jordar.

Havtorn.Foto: Lucky Look

Havtorn

Fick ett stort uppsving för några år sedan, men är långtifrån ny. Havtorn var faktiskt en av de första växterna som började växa i Sverige efter att inlandsisen dragit sig tillbaka. Välj en förädlad sort till trädgården. Det krävs en han- och en honplanta för att det ska bli bär. Trivs bra vid havet, vill ha sandig jord och mycket sol. Bären är rika på vitaminer.

Blåbär.

Blåbär

De första trädgårdsblåbären var amerikanska sorter, som inte är särskilt lika de svenska: Högre buskar, större bär, ljust fruktkött och en annan smak. På sen-are år har det tagits fram varianter som är mer lika de bär som växer vilt i skogen.

Björnbär.Foto: www.fotoakuten.se

Björnbär

Underbart goda, men ibland får man vänta förgäves på att de ska hinna mogna före frosten. Det finns nya sorter som mognar tidig-are, till exempel Loch Tay från Skottland.

Aronia.Foto: Lucky Look

Aronia och Saskatoon

Två nordamerikanska bärbuskar som är både snygga och lättodlade. Finns i lite olika färgvarianter och storlekar och fungerar bra som häck. Båda bären anses mycket nyttiga – aroniabären kan vara lite sträva, men går att göra god sylt av.

Tranbär.Foto: Lucky Look

Tranbär

Ännu ett supernyttigt bär som bland annat sägs kunna förebygga urinvägsinfektion. Växer vilt på myrar, men går att odla. De som säljs för odling är oftast amerikanska sorter, och de flesta trivs i sur, våt jord. Om du gör en så kallad våtbädd till dina tranbär kan du skaffa hjortron och åkerbär också, de vill ha liknande förhållanden.

Vad vill bär ha?

För de flesta bär gäller detta:
• sol och värme
• skydda från vilt
• näring och vatten
• väldränerad jord
Undantag finns, vissa bär vill
växa mer blött och näringsfattigt.