Det är i en gammal fabrikslokal de träffas. Musiken är redan i gång och ett tjugotal personer har kommit för att dansa sig längre in i lindy hopens värld. Lindy hop är dansen som dansades på syndiga jazzhak i USA på trettiotalet och föregångaren till bugg. De snabba stegen tas till gammal swingjazz.

Kvällens grupp innehåller dansare i alla åldrar och stämningen är uppsluppen. En av de äldsta är 70-åriga Inga Lantz som tycker att dansen är bra för både kropp och själ.
  – Alla borde dansa. Alla gamla människor. Det händer något i kroppen när man dansar, det är endorfinerna.  Jag går hit i stället för att gå på spinning, säger hon.
  Att hon började med lindy hop beror på hennes man. Han är musiker och det var tråkigt att stå stilla och bara titta på när han hade konserter. Nu har hon skaffat sig en extra man. En dansman som hon går med till olika dansställen
  – Vi dansar ofta ihop när det är social dans.

Inga Lantz dansar lindy hop.Inga Lantz (till vänster).

Social dans är ett begrepp i lindy hop-världen. Enkelt kan man förklara det som att man efter eget huvud kombinerar de steg och turer som nötts in så att de passar musik och humör. Varje vecka ordnas tillställningar över hela landet där man träffas och dansar social dans. Ofta på ställen med en miljö som passar tidskänslan i dansen, i Stockholm ordnas exempelvis thédanser på anrika Nordiska museet.
  Sandra Klack, som dansat i många år och själv är danslärare på Stockholm Swing Society, förklarar att det är de här tillställningarna som ger den bästa träningen trots att de som dansar ofta är uppklädda i snajdiga trettiotalsstassar.
  – Det är som ett intervallpass.  Man dansar en till två låtar i rad och så andas man under en låt och sedan dansar man igen. Man blir väldigt svettig och får bra kondition, förklarar hon.

Sebastian Selberg och Annelie Sandström dansar lindy hop.Sebastian Selberg och Annelie Sandström.

Just det där med konditionen är något som kom som en glad överraskning för Sebastian Selberg som hittade lindy hopen för tre år sedan.
  – Det var mammas fel. Hon hade läst om det och tjatade och tjatade om att jag skulle börja, säger han.
  När han väl började fastnade han snabbt för dansen som förutom många skratt också ger bra kondition.
  – Det här har blivit ett komplement till gymmet. Lindy hop ger mig balansträning och kondis.