Vi sitter i ett växthus med tomatplantor. Trädgården är omgiven av skog och inget tyder på att en av Göteborgs större vägar går en bit härifrån. I stället hör man humlor surra, löv rassla och fåglar kvittra. I hängmattan utanför växthuset brukade Ingegerd ligga och vila förr, när hon inte orkade delta i aktiviteterna. Platsen är ”Gröna Rehab”, en verksamhet som drivs av Västra Götalandsregionen och som varje år erbjuder 50 till 60 anställda att återhämta sig från stress eller depression. Det var först när Ingegerd Carlsson fick komma hit som hon förstod att hon var sjuk.
  – Jag var bara trött och jag hade ingen identitet. Jag var ingen person och jag var inte behövd.

Gröna Rehab.Ingegerd Carlsson, som inte vill synas på bild, har fått mycket hjälp av grön rehabilitering.

Så kände hon efter många års tungt arbete. Men det som utlöste krisen var att mottagningen där hon arbetade skulle läggas ned. Ingegerd skulle omplaceras utan att ha något att säga till om. Hon sjukskrevs, och efter ett halvår fick hon komma till Gröna Rehab. Hon hade sett kollegor må bättre av det.
  För ett år sedan var Ingegerd Carlsson klar med sin rehabilitering och har sedan dess jobbat deltid. Hon jobbar inte längre med behandling utan mer administrativt. I dag ser hon annorlunda på sig själv.
  – Jag har fått energi och lust och ser mig själv som viktig. Jag kan sätta gränser.
  Här lärde hon sig att ta behövliga pauser, att få struktur på vardagen igen och att använda naturen som återhämtning. Självkänslan växte när fröerna hon planterat själv växte upp.
  – Jag har alltid varit ute i naturen men i dag känns den mäktigare och ger rofylldhet. Jag är mer här och nu. Om jag är ute och seglar eller plockar blommor tänker jag inte att jag måste nå ett mål.

Gröna Rehab kombinerar trädgårdsarbete och naturpromenader med gruppsamtal, hantverk och avspänningsövningar. Här jobbar biolog, trädgårdsmästare, psykoterapeut, arbetsterapeut och sjukgymnast tillsammans. Deltagarna kommer från alla yrkesgrupper i landstinget, men många är sjuksköterskor och undersköterskor.
  – Ju mindre självbestämmande du har, desto större är risken att du utvecklar ohälsa, säger Lars Nilsson, sjukgymnast.
  90 procent är kvinnor och åldern varierar från 26 till 63 år. De flesta har varit sjukskrivna i drygt ett år. En del har varit hemma i många år och andra kommer hit för att de riskerar att bli sjukskrivna.
  Forskningen visar att stress minskar när man vistas i gröna miljöer och grön rehabilitering är en växande metod som drivs av både landsting och privatpersoner.
  – Redan efter fem minuter så sjunker stresshormoner i kroppen. De allra flesta av oss människor har en förkärlek för det gröna, säger Lars Nilsson.

Gröna Rehab.Självkänslan växte när fröerna Ingegerd Carlsson planterat själv växte upp.

Eva-Lena Larsson är biolog och verksamhetsledare på Gröna Rehab. Hon säger att trädgårdsarbete inte alltid är hälsosamt.
  – Känner man att trädgården är en stressfaktor så kanske man inte ska ha en trädgård. Då kanske man ska gå till en park och njuta i stället. Naturen är arbetsfri och gratis.
  De långtidssjukskrivna kommer hit fyra förmiddagar i veckan i 16 veckor. De flesta fortsätter i tolv veckor till, då i kombination med arbetsträning.
  Efter Gröna Rehab går 80 procent av deltagarna ut i arbete, arbetsträning eller studier. Efter ett år är siffran 87 procent.
Personalen poängterar att deltagarna är här för sin egen skull och inte för att jobba. Det kan finnas folk som vill använda metoden för att få gratis arbetskraft men det skulle inte fungera i praktiken, säger Lars. Trädgårdsmästaren Lena Benjegård gör det mesta jobbet i trädgården och lägger inget ansvar på deltagarna.
  – Trädgårdsaktiviteten är det som mest liknar ett arbete, så här får man lära sig att ta pauser. Jag kan beordra hängmattebesök för många kanske har hamnat här för att de är dåliga på att ta paus.

Gröna Rehab.Forskningen visar att stress minskar när man vistas i gröna miljöer.

Så kan du använda naturen 

• Rör dig ute i naturen eller trädgården. Lyssna på ljud och lukta på dofter.
• Schemalägg tid för att vara ute i det gröna.
• Lyssna inte på mp3–spelare när du går i naturen, då får du inte samma effekt. Stäng gärna av mobiltelefonen.
• Om du har trädgård, tillåt dig att njuta i den i stället för att tänka att det alltid måste vara fint.
• Om du inte gillar trädgårdsarbete, kan du gå till en park, gå och fiska eller göra annat i naturen.
• Att göra något med händerna är ofta avkopplande. Det kan vara trädgårdsarbete eller hantverk. Men ta pauser och skippa idén om att du måste bli färdig.
• Se trädgården och naturen som en förebild för att du behöver perioder av både aktivitet och vila.

Tipsen kommer från Eva-Lena Larsson och lars Nilsson på Gröna Rehab.

Grön rehabilitering

• Både svensk och internationell forskning har visat att vistelse i natur har återhämtande och stress­minskande effekt. Även koncentrationen påverkas positivt.
• Bara att ha utsikt mot natur från ett fönster kan påverka positivt.
• Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp var föregångare 2001 med ”Alnarpsmetoden”. Gröna Rehab använder samma grund.
• I flera landsting finns i dag olika former av grön rehabilitering. Ofta i form av projekt. I Västra Götaland finns det på flera platser. Och i Skåne ska vårdcentraler remittera patienter till lantgårdar i ett projekt.