Människokroppen mår bäst av att växla mellan arbete och vila. Vi klarar ganska stora ansträngningar, om vi bara får tillfälle att återhämta oss.
  Så fort vi är vakna och aktiva så pågår processer i oss som bryter ner kroppen lite grann. Det gäller både när vi jobbar med kroppen och med huvudet.
  När vi sover, vilar och äter så börjar kroppen repareras och byggas upp igen. Vi återhämtar oss.

Kroppen är egentligen bra på att reglera det här själv. När vi varit aktiva ett tag blir vi trötta eller sömniga. Det är en signal om att vi behöver avbryta det vi gör och vila, eller göra något annat.
  Men vi lyder inte alltid kroppens signaler. Vi biter ihop, tar en kopp kaffe och jobbar vidare. För att chefen säger att vi måste, för att vi själva tycker att vi borde – eller för att vi har så roligt att vi inte vill sluta. Och vi tänker att vi kan vila senare. Ikväll, till helgen eller på semestern.

Vi klarar att ignorera kroppens krav på vila då och då. Men vi har mycket att vinna på att oftare göra som kroppen säger.
  På kort sikt kan vi faktiskt hinna mer. Några pauser på fem minuter under dagen kanske gör att vi orkar vara aktiva en timme längre på kvällen.
  På lite längre sikt står vår hälsa på spel. Om vi nekar oss vila kan vi förlora mycket av vår förmåga till återhämtning.
  Ett exempel är blodtrycket. Det är normalt att blodtrycket blir högre vid signaler om fysisk och psykisk stress. När stressen avtar sjunker blodtrycket.
  Men om vi är konstant stressade lägger kroppen blodtrycket på en stadigt högre nivå. Och högt blodtryck ökar risken för hjärtsjukdom och stroke. Så det är klokt att unna sig vila.

Återhämtning kan se ut på många olika sätt. Vi behöver växla mellan intensiv aktivitet och lugnare aktivitet, både fysiskt och psykiskt. Några pauser under dagen, en god nattsömn och några semesterveckor är nödvändiga.
  Och det är inte kört för den som någonstans längs vägen tappat förmågan att vila. Den går att träna upp igen.
  I artiklarna som finns länkade här uppe till höger berättar vi hur man gör.