Var tionde anställd upplever att den är trakasserad av sina kollegor eller av chefen, enligt Arbetsmiljöverket. Mobbning leder ofta till sjukskrivningar.
  Som ett led i arbetet mot mobbning på jobbet erbjuds de medlemmar i Vision stödsamtal. Förutsatt att de tecknat olycksfallsförsäkring i Förenade Liv. I dag är de flesta hänvisade till företagshälsovården eller till facket. Båda kan uppfattas som partiska.
  Vision erbjuder medlemmarna tre samtal med kurator eller psykolog. Tjänsten ska finnas tillgänglig dygnet runt årets alla dagar. Samtalen kan också handla om privata problem. Vision hänvisar internationella studier som visar att närvaron och arbetsförmågan ökar där anställda erbjuds samtalsstöd.

Kommunals medlemmar har i dag möjlighet att få tio stödsamtal om de utsatts för våld i nära relationer.
  Nu ska Kommunal titta på Visions modell.
– Allt som handlar om att hjälpa mobbade är intressant, säger Kommunals ombudsman Lena Jonasson Fischer.
  Tillsammans med LO har Kommunal tagit fram en handledning för hur förtroendevalda kan agera vid mobbning.
  – Den bästa hjälpen är att se till att det aldrig händer. Man minskar riskerna jättemycket om man pratar om hur man är mot varandra och vad vi kan göra för att sådant här inte ska hända, säger Lena Jonasson Fischer.

Vision har tidigare tagit fram ett lagförslag för att stoppa mobbning i arbetslivet. Målet är att vässa lagstiftningen så att facket kan begära skadestånd och att anställda ska kunna få upprättelse. Utifrån dagens lagstiftning är det svårt. Nu har Vänsterpartiet lagt en motion i riksdagen utifrån Visions förslag.