Peter Hoffman, reparatör på reningsverket under Henriksdalsberget i Stockholm.

 Peter Hoffman, reparatör på reningsverket under Henriksdalsberget i Stockholm.Peter Hoffman.

– Det finns många ställen att gömma sig på här om man skulle vilja, säger Peter och skrattar, medan han går runt i tunnlarna på väg till arbetskamraterna som lagar en ventil. Han stannar till vid några bassänger som står på rad.
  – Vissa bassänger är tolv meter djupa, då får man ha säkerhetslina om man ska jobba i dem. Det är viktigt med säkerhet här, säger han.
  Bredvid honom står en skylt med anvisningar till vilken säkerhetsutrustning som ska användas.
Det är en behaglig temperatur nere i tunnlarna. Enligt Peter är det en av fördelarna med jobbet – det är samma temperatur året om. Och det är ganska rent, man spolar alltid allt man håller på med. Reparatörerna blir sällan sjuka.

Peter Hoffman, reparatör på reningsverket under Henriksdalsberget i Stockholm.Att rengöra olika filter är en stor del av jobbet för Peter. 

Reningsverket är uppbyggt i olika etapper. Först kommer avloppsvattnet till grovreningen där papper, tops, bindor och annat skräp som spolats ner sållas ut. Här är det alldeles för hög ljudnivå för tillfället och som arbetsmiljöombud kämpar Peter mycket för att ljudnivån ska fixas.
  Efter grovrensningen åker vattnet till försedimentering. Därefter leds vattnet vidare till de stora luftningsbassängerna där mikroorganismer äter upp föroreningarna. När det är färdigt eftersedimenteras vattnet och sist kommer sandfiltret. Det finfiltrerar vattnet innan det släpps ut. En distinkt lukt av avlopp och sopor ligger i luften, det mesta kommer från slammet som blir över. Reningsprocessen tar ungefär ett dygn från att vattnet kommit in till reningsverket.
  Det är många maskiner som hjälper till i processen och det jobbar fyra reparatörer på reningsverket i Henriksdal. När Peter började för tio år sedan var de nio stycken.
  – Vi gör de akuta jobben, sen hyrs det in en del personal.

Peter Hoffman, reparatör på reningsverket under Henriksdalsberget i Stockholm.Bästa sättet att ta sig runt i tunnlarna är ofta att cykla.

Peter kallar sig skämtsamt för ”nyanställd”. De flesta har jobbat här över 20 år. Det är svårt när det kommer nya – först får de följa med en anställd ett par månader för att lära sig att orientera i tunnlarna.
  – Det tar några år innan man lär sig alla gångar och tunnlar, säger Peter.
  Driftavdelningen på reningsverket felanmäler när något gått sönder och Peter plockar ut jobbet från datorn. Han får ofta gå ronder och kolla att allt står rätt till. Då försöker de alltid vara minst två, för säkerhets skull.
  – Är man någonstans i en tunnel och får något i huvudet och är avsvimmad kanske ingen vet var man är. Eller tror att man gått hem. Så vi försöker att undvika att jobba ensamma.

ID. Peter Hoffman

Ålder: 46 år.
Bor: Nacka i Stockholm.
Lön: Ungefär 27 000.
Bakgrund: För tio år sedan fick Peter en förfrågan om att börja jobba på Stockholm vatten. ”Det verkade spännande med svets och smide”.

Bäst med jobbet: ”Det är väl att det är varierande, mycket olika arbetsuppgifter. Det är så mycket grejer att göra. Hela tiden nya utmaningar då nya problem uppstår. Samhällsnyttigt jobb, bra för miljön. Det här jobbet gör ju att folk kan ha det bra hemma och spola och få rent vatten. Det är ju sällan det blir fel.”
Sämst med jobbet: ”Jag är så positiv att jag aldrig tänker på det dåliga. Men det kan vara ganska tungt, ibland kan man bli trött i armar och axlar. Det blir slitage på kroppen.”

Om facket: ”Jag är arbetsplatsombud och arbetsmiljöombud. Jag ser vilket behov som finns. Många gånger glömmer folk bort vad facket gjort genom tiderna, men mycket är fackets förtjänst. Det är viktigt att facket fortsätter kämpa för arbetsförutsättningarna.”