Mensur Dushi informerar.

Klockan är nio på morgonen en måndag i juli. I LO:s lokaler i Halmstad förbereds dagens jakt på sommarjobbare. LO tappar stadigt unga medlemmar men med kampanjen ”Facket på sommarjobbet” vill de informera och värva ungdomar runt om i landet. Ett tjugotal personer är på plats här i dag.
  – Vissa arbetsplatser ska vi inte besöka, det kan vara en pågående konflikt eller att kollektivavtal är på gång. Och glöm inte att käka lunch på en restaurang med justa villkor, manar Anna Palmér, distriktombudsman för LO i Västsverige.

 Mensur Dushi.Mensur Dushi.

Sen är det igång. Några åker och träffar jordgubbsförsäljare och parkarbetare, andra ska söka upp unga i stan. 23-åriga Mensur Dushi från Kommunal sätter kurs mot Stora torget. Där reser sig Sankt Nikolai kyrka mot en himmel som snabbt skiftar mellan sol och mörka moln. Blir det regn kan det innebära att vissa ungdomar får skickas hem utan lön. I sommar har många haft problem med just ”solskensjobb”. Men det rör inte Mikaela Qvint, 17 år. Hon står inne i kyrkan när Mensur kommer in och frågar efter sommarjobbare.
  – Jag är det, svarar Mikaela och berättar att jobbet går ut på att ställa fram kaffe, tända ljus och sätta upp psalmnummer.

Mikaela Qvint och Mensur Dushi.Mikaela Qvint och Mensur Dushi. 

Mensur delar ut sitt material och ställer frågor. Mikaela är timanställd, saknar anställningsavtal och hon vet inte så mycket om facket heller.
  – Det är viktigt att ha ett kontrakt så man vet hur man jobbar. Troligen stämmer allt i Guds hus men du kan höra av dig om du har frågor, säger Mensur innan han går vidare.
  Han blev själv fackligt ombud redan för tre år sen. Mensur jobbar som personlig assistent och arbetsledare i ett privat företag, men ibland arbetar han också för kommunen.
  – Jag har engagerat mig för att det är så stora skillnader mellan offentligt och privat. I det privata får vi ingen övertidsersättning. Vi är alla visstidsanställda och kan få sluta när som helst. Och vi har ingen meddelarfrihet, säger Mensur.

Information om sommarjobbares rättigheter.LO:s material till nya sommarjobbare. 

Frågan om hur fler unga ska gå med i facket är en stående punkt på alla möten han går på, och svaren är inte givna. Han var själv den yngste att väljas in i kommunfullmäktige i Hylte för Socialdemokraterna 2010. Ändå tror han att kopplingen till partiet kan skrämma bort en del unga.
  – Så länge en majoritet av LO:s medlemmar är S så är det okej. Men många vill inte ta i frågan.
  Där Mensur jobbar är alla med i facket, och det bästa tipset kan tyckas enkelt: förklara vad Kommunal kan hjälpa till med.
  – Facket kan vara lite träigt och jag hade kollegor som inte gick med när jag gjorde de. De tyckte de kunde klara sig själva och det har de gjort. Bästa argumenten är att lönen hänger på kollektivavtalen och om det hänt något som de behöver hjälp med, säger Mensur Dushi och går in i ett köpcenter för att hitta fler sommarjobbare.