– Tidigare pratade vi om att satsa på god vård. I dag pratar ingen om patienterna. De har fokuserat på något helt annat – pengarna, säger Susanna Åsvik, Kommunals skyddsombud.

På medicinavdelning 4 på Skånes universitetssjukhus (SUS) i Malmö vårdas patienter med exempelvis hjärtsvikt, ofta är de äldre och multisjuka. Nu sitter några i personalen och tittar på sina nya scheman, ett av dem är färglagt med markeringspennor. Färgerna står för olika avdelningar, och ibland betyder färgen övertalig.
  – Vi används som semestervikarier på vår egen avdelning, säger undersköterskan Maria Tell.
  – Det är riktigt illa skött, fyller kollegan Helene Lind i.
  Tillsammans med de andra som till vardags jobbar på avdelning 4 är de båda övertaliga över sommaren. I en karusell av omflyttningar jobbar nu personal från en annan avdelning här.  Det innebär att personalen upplever sig konkurrera om jobben. Gezime Carkani är orolig.
  – Jag är övertalig. Du kommer inte få stanna här, har de sagt. Man känner sig deprimerad och blir sjuk själv. Vi jobbar med människor, det är inte bra om vi själva är deprimerade, säger hon.

 Susanna Åsvik, skyddsombud för Kommunal på Skånes universitetssjukhus.Susanna Åsvik, Kommunals skyddsombud.

Enligt klinikchefen är omflyttningarna på medicinavdelningarna tillfälliga. Men situationen visar på de stora svårigheter som finns när sjukhuset ska spara. Vårdplatser kan minskas och personal bli övertalig, men patienterna blir inte färre. SUS ekonomichef, Håkan Cederholm, säger att de inte kommer klara besparingskraven.
  – Vi har signalerat nu att vi inte kommer fixa det under året. Vi skulle behöva helt nya sätt att arbeta, men vi har inte klarat det. Vi måste samtidigt hantera de patientgrupper vi har, säger Håkan Cederholm.

I hela Skåne ska sjukvården spara. Bara på SUS rör det sig om 450 miljoner i år. Vårdplatserna ska bli färre och avdelningarna större. Personalminskningen på runt 500 personer ska lösas genom färre vikarier. Enligt Kommunal är 40-50 medlemmar övertaliga på SUS. Det innebär att de har jobbet kvar men är inte placerade på en särskild tjänst utan får hoppa in som vikarier. Några varsel har inte lagts.
  Besparingarna ska ske samtidigt som flera sjukhus i regionen har problem med överbeläggningar. Förra året dömde Arbetsmiljöverket ut vite till Helsingborgs lasarett för att de placerat patientsängar för tätt. SUS fick två miljoner i vite för samma sak.
  Personalen oroar sig för patientsäkerheten och jobben, och tror att det värsta ligger framför dem. De vill se mer närvaro och förklaringar från politikerna.
  – Vi vill veta vad man ska spara på. De skulle samla all personal för att ge oss en förklaring. Kom och visa er i aulan, säger Helene Lind.

Anders Åkesson (MP), vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att de gav  SUS 700 miljoner extra förra året.
  – Trots det finns ett underskott i år. Inflödet till akuterna är en del av det här och vi måste stärka primärvården så att färre kommer till akuten. 
  Hur ska ni garantera patientsäkerheten när ni sparar?
  – Om det finns patientsäkerhetsproblem ska vi åtgärda dem, men de förändringar som görs ska ta hänsyn till det. Men vi träffar facken för att höra hur de ser på effektiviseringarna, säger Anders Åkesson (MP).

Fotnot: Enligt undersköterskorna på Sus blev inte neddragningen tillfällig. En av avdelningarna kommer att läggas ner, skriver de i en debattartikel (2012-08-17).