Magnus Ahl, parkarbetare.

Bland Magnus Ahls arbetsuppgifter ingår lövblåsning, buskklippning, snöröjning, halkbekämpning, jordluckring, gräsklippning och en del underhållsarbete. Han får också göra mindre reparationsarbeten. Det roligaste enligt honom är gräsklippningen.
  – Det blir resultat som syns direkt. Men städningen är också kul, att man får gå runt.
  Och Magnus får gå runt en hel del. Han har tagit med sig en stegräknare till jobbet och har kommit upp i 9 000 steg under en arbetsdag.
  – Det blir mycket motion. På sommaren är det jättehärligt att vara ute hela dagen, det är det jag gillar med jobbet, säger han.

Magnus Ahl, parkarbetare.En skräpsäck mindre på Högdalens gator. Utomhusstädning innebär ibland flera kilometer långa promenader.
  
När det gäller längre sträckor åker Magnus i en golfbil med lastutrymme. På förmiddagen ska han bort till Högdalen och städa. I bilen finns inga säkerhetsbälten, trots att han kör på en vanlig bilväg. Efter en kurva är det en bil som inte uppfattar att Magnus ska svänga och de krockar nästan.
  – Det skulle vara bra om bilens blinkers satt uppe, nu syns de dåligt i trafiken. Många ser inte att jag ska svänga, säger Magnus och syftar på de små lamporna som sitter lågt på golfbilen.
  
Efter att ha plockat skräp i Högdalen står det återigen luckring på schemat. Det börjar duggregna och Magnus kollar upp mot himlen.
  – Ibland hinner man inte upp till kontoret innan det kommer en störtskur.
  Men han bryr sig inte särskilt mycket om regnet och fortsätter att luckra upp jorden i rabatten. Det är en kylig dag men efter ett tag torkar sig Magnus om pannan.
  – Det händer att man jobbar sig varm, tar av sig och så kommer sjukdomen. Men vi har blivit ganska skonade från längre sjukskrivningar.

Magnus Ahl, parkarbetare.Magnus berättar att han kan en hel del om växter, men att det skulle vara bra med mer utbildning.
 
Magnus och hans kollegor har att göra hela tiden och jobbar ofta i beredskap på helg­erna. De kan behöva rycka ut när det till exempel varit kraftiga snöfall. Men mest jobb är det på våren och sommaren.
  – Det är som en vanlig trädgård, man väcker den till liv på våren och underhåller den på vintern, säger han.
  Magnus trivs med sitt arbete och tycker att det är bra sammanhållning bland kollegorna.
  – Ofta blir man kvar på jobbet ett tag efter att man slutat, sitter och chittchattar hur länge som helst med grabbarna. Det är bra kamratskap.

ID. Magnus Ahl 

Ålder: 36.
Bor: Midsommarkransen i Stockholm.
Lön: Drygt 22 000.
Bakgrund: Jobbat som parkarbetare i 14 år. Blev intresserad av väg- och anläggningsteknik och tyckte om trädgårdsarbete. Jobbade inom Gatukontoret förut.
Bäst med jobbet: ”Att man får vara ute och får frisk luft och motion.”
Sämst med jobbet: ”Ska man ut och jobba i snöstorm är det inte så kul. Och hundskiten som folk inte plockar upp.”
Om facket: ”Det är bra, man får hjälp om man behöver. Bra med medlemscentralen.”