– Vi har varit väldigt kritiska, vi tycker att man konkurrensutsätter på bekostnad av kvalitet och arbetsvillkor, säger Wegard Harsvik, ansvarig för det samhällspolitiska arbetet på Fagforbundet.
  Som KA berättat tidigare skiljer sig reglerna för vinster i välfärden i de nordiska länderna.  Inom äldreomsorgen är vinstuttag till exempel tillåtet, men bara i Sverige får friskolor plocka ut vinst.

Det är också stora skillnader i fackförbundens syn på privatiseringar och vinster. Medan svenska Kommunal vill hålla sig utanför politiken, pågår regelrätta kampanjer gent­emot politikerna hos systerorganisationerna i Norge och Danmark.
  – Vi är mycket bekymrade över privatiseringarna, säger Jakob Sølvhøj, ansvarig för pedagogiska avdelningen på danska Fag og Arbejde, FOA.

FOA har uppmanat regeringen att stoppa nya privata förskolor och på till exempel fem eller tio års sikt fasa ut de existerande. Förbundet är också öppet emot privat äldreomsorg.
  – Vi menar att man inte ska kunna tjäna pengar på folk som blir sjuka. Vi diskuterar med Folketingspolitikerna att de privata ska gå tillbaka till kommunerna, säger Karen Stæhr, ansvarig för social omsorg.
  Samtidigt sluter FOA kollektivavtal med privata arbetsgivare inom välfärdsområdet. Karen Stæhr ser ingen motsättning i det.
  – Vi måste stå på två ben. Vi kämpar för att det ska vara offentligt, men när det finns de som jobbar i det privata så representerar vi dem, säger hon.

I både Danmark och Norge är ett viktigt argument för förbunden att villkoren är sämre i det privata. Det kan handla om exempelvis löner och pensioner. För att uppmärksamma frågan i lokalvalet förra året tryckte norska Fagforbundet valhäften. Där berättar medlemmarna som jobbar i privata företag om längre arbetsdagar och sämre villkor och omsorg. Fagforbundet är också kritiska till vinster.
  – Eftersom vi vet att när de tunga kapitalintressena går in i välfärden så är det för att hämta ut mest möjliga överskott. Det betyder att pengar som skulle gått till välfärd försvinner, säger Wegard Harsvik.
  I Finland är det också något sämre villkor i den privata sektorn, enligt fackförbundet JHL. Men de har övergett sin tidig­are kritiska inställning.
  – Vi kan inte stoppa utvecklingen, vi måste bara leva med den. Vi har inga principiella moraliska synpunkter på vinst, säger ombudsman Jorma Peussa.

Kommunals systerorganisationer i Norge

DANMARK
FOA, Fag og Arbejde. Cirka 197 000 medlemmar som bland annat är undersköterskor, barnskötare och brandmän. Har haft problem att organisera i den privata sektorn.

NORGE
Fagforbundet.
Cirka 327 000 medlemmar som bland annat är undersköterskor, barnskötare och även psykologer. Inom hälsa och omsorg kan medlemmarna stanna i förbundet när verksamheten blir privat.

FINLAND
JHL - Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena. Cirka 240 000 medlemmar som jobbar inom bland annat kommunbranschen, statsförvaltningen och kyrkan.