Blått öga.

Mia jobbar som personlig assistent åt en person som är våldsam, men som på grund av sjukdom inte kan ansvara för sina handlingar. Men slagen gör ont ändå, säger Mia, som inte vill framträda med sitt riktiga namn.
  – Det händer saker dagligen, vi får smällar, nyp och bett. Vi är ständigt blåslagna. Det är många slag per dag, men man blir allt bättre på att ducka i tid.
  – Ibland har man ju lust att slå tillbaka. Då får man gå därifrån, man orkar inte hur mycket som helst.

Mia säger att hon hela tiden höj­er sin toleransnivå, hon vänjer sig vid våldet och blåmärkena, vilket inte är bra. Men nyligen fick hon hjärnskakning efter ett hårt slag i ansiktet. Hon gick till läkare och fick stanna hemma några dagar. Att förlora pengar på karensdag, sjukvårdskostnader och avdrag för sjuklön tycker hon är dubbelt kränkande när man blivit misshandlad på sin arbetsplats.
  – Det är fullständigt orimligt att man ska behöva få stryk på jobbet och sedan också lida ekonomiskt för det.
  Kommunals ombudsman Inger Hjärtström, som har hand om försäkringsfrågor, håller med henne.
  – Har jag gjort mig illa på jobbet så ska jag ha ersättning.

För att få ersättning gäller olika villkor, men du måste alltid anmäla arbetsskada om du blivit utsatt för hot eller våld.
  För att slippa förlora pengar för karensdag och sjuklön var man tidigare tvungen att vara sjukskriven i minst 15 dagar som privatanställd. Nu har Kommunal fått igenom en ändring i försäkringsavtalet SAF-LO. Den innebär ersättning från första dagen man är sjukskriven. Dessutom finns inte längre någon självrisk för skadade glas­ögon, tänder och liknande.
  Dessa ändringar gäller från 1 april i år.
  – Det är en jättestor framgång, det är jättemånga av våra medlemmar som blir hjälpta av detta, som råkar ut för hot eller misshandel och tvingas till sjukskrivning, säger Inger Hjärtström.
  Kommunal driver nu att samma förbättringar ska göras för kommun- och landstingsanställda (SKL-avtalet), där det krävs sjukskrivning i åtta dagar för att få ersättning och där självrisken finns kvar.

Alla privatanställda omfattas dock inte av SAF-LO. En del arbetsgivare har valt tjänstemannaavtalet ITP, där Kommunal inte är part, och då ser villkoren annorlunda ut (se faktaruta). Finns inte kollektivavtal kan det se olika ut vad man har rätt till.
  – Det kan bli knepigare. Jag skulle gissa att de flesta arbetsgivare har en arbetsskadeförsäkring, men risken finns att man inte omfattas om man jobbar på en arbetsplats utan kollektivavtal, det är en risk man tar, säger Inger Hjärtström.

Detta kan du få ersättning för 

TFA-Försäkring
• TFA är en arbetsskadeförsäkring som gäller alla som omfattas av kollektivavtal, men villkoren ser olika ut beroende på vilket avtal man tillhör (se nedan).

Detta kan du få ersättning för:
• Ersättning för karensdag och inkomstbortfall vid sjukskrivning.*
• Kostnader till följd  av skadan, till exempel läkarbesök, mediciner, tandskador eller trasiga glasögon. I vissa fall även kläder.**
• Du kan också ha rätt till ersättning för sveda och värk, även om du inte har varit sjukskriven.
• Om du har besvär efter två år kan du även få ersättning för medicinsk invaliditet.

* För privatanställda som omfattas av SAF-LO-avtalet gäller detta från första dagen man är sjukskriven från och med 1 april.
För privatanställda som går under tjänstemannaavtalet ITP gäller detta om man är sjukskriven minst 15 dagar.
För anställda i kommun eller landsting (SKL), Svenska kyrkan och vissa kommunala bolag gäller detta om man är sjukskriven minst åtta dagar i följd (vid hot och våld, övriga olyckor 15 dagar).
Vänd dig till din sektion om du är osäker på vilket avtal du tillhör.

** För SKL- och ITP-avtalen finns en självrisk på 500 kronor. I SAF-LO finns ingen självrisk.