Gunilla Persson på Öregården i Örskär.

Stämningen är glad och uppsluppen bland de 15 kvinnor som samlats i Öregårdens matsal. Annat var det för några år sedan. 2008 beslutade socialnämnden i Lycksele att äldreboendet Öregården skulle läggas ner. De som bodde där fick vara kvar, men när den sista av dem gått bort skulle boendet stängas. I vintras var det bara en fast boende kvar. Då kom ett oväntat besked – Öregården får vara kvar.
  – Många förstår nog inte hur dåligt vi har mått av det här. Därför känns det extra kul att vi blir uppmärksammade på det här viset, säger undersköt­erskan Inga-Britt Svensson.

Den åldrande befolkningen i Örträsk har de senaste åren sett brandkåren och skolan läggas ner. När även äldreboendet hotades, startade byborna en aktionsgrupp som engagerade sig mot nedläggningen. Det gick så långt att de ansökte till regeringen om utträde ur Lycksele kommun. Det fanns en rädsla att Öregårdens nedläggning skulle starta en kedjereaktion som skulle hota byns framtid.
  – Restaurang Pärlan är byns enda mötesplats. Den är beroende av matleveranserna till Öregården. Om den lägger ner skulle förmodligen förskolan, som Pärlan också levererar mat till, bli tvungen att stänga, säger hemvårdaren Anita Henriksson.

Personalen på Öregården delar tiden mellan äldreboendet och hemtjänsten, därför har de haft arbete trots att antalet boenden sjunkit. Vid en nedläggning av äldreboendet hade ungefär halva personalstyrkan blivit omplacerade till Lycksele, vilket inneburit tolv mils pendling om dagen på dåliga vägar.
  Skratten avlöser varandra när personalen kring bordet planerar för framtiden. Bybon Gunilla Persson håller ett kort tal för att visa sin uppskattning. Hon tycker att personalen trots osäkerheten gjort ett bra jobb. Nu blir Öregården kvar i Örträsk, och Örträsk kvar i Lycksele. 

Så ordnar du ett tårtkalas

Skriv till oss om vem du vill ge en tårta och varför. Glöm inte eget namn och adress. Märk kuvertet ”Tårtkalas”. Skicka till: Kommunal­arbetaren, Box 190 34, 104 32 Stockholm. Eller mejla till:
kommunalarbetaren@ka.se