Karl Johnsson och Anna Holmlund på Havsutterns trygghetsboende i Malmö.

Folke Mun­ther, 99 år och Anna Holmberg, 97 år, pustar ut efter ett hårt fotbollspass. Anna hjälper personalen att servera kaffe till smörgåsarna som står uppdukade i det gemensamma aktivitetsrummet. 
  – Man kommer i bra form av gympapassen. Det syns hur folk blir bättre efter några veckors träning, säger hon.

Det kommunala trygghetsboendet Havsuttern ligger mitt i centrala Malmö. Här bor de nöjdaste pensionärerna i staden, enligt en undersökning från Socialstyrelsen. Ett av skälen till Havsutterns popularitet är aktivitetsledaren Elisabeth Parmfjord. Hon anordnar aktiviteter för pensionärerna två gånger om dagen.  Fotboll, inomhusboule och tv-spel är några av punkterna på schemat. Ledorden för verksamheten är att alla ska synliggöras och behandlas lika.
  – Alla deltar efter egen förmåga. Ingen ska känna sig utanför, säger Elisabeth Parmfjord.
T  vå gånger i veckan har pensionärerna sittjympa. Fotbollsspel blandas med olika hantelövningar. Takten på övningarna regleras av musik, som på ett Friskis & Svettis-pass.
  – Jag använder musik med lite långsammare takt, så att alla hinner med, säger Elisabeth.

Personalen på Havsuttern består av tre undersköterskor och en aktivitetsledare. Det sitter ingen chef på boendet, utan personalen sköter själva den dagliga verksamheten. Undersköterskan Jeanette Söderlund har varit med sedan verksamheten omvandlades från särskilt- till ordinärt boende 2006. Hon tror att den lilla sammansvetsade gruppen, och möjligheten att själva påverka arbetet, är en stor del av förklaringen till att Havsuttern fungerar så bra.
  – Cheferna vet att vi har bäst koll på den dagliga verksamheten. Genom att vi fått mer ansvar har vi växt med uppgiften, säger hon.
  Aktivitetsledaren Elisabeth Parmfjord håller med.
–  Jag har arbetat på ställen där chefen hänger över en hela tiden. Då blir man fruktansvärt stressad och får dåligt självförtroende. 

Gamla slagdängor varvas med fräckisar och göteborgsvitsar när trubaduren Åke Hjerpe drar i gång eftermiddagens underhållning. Publiken skrattar, sjunger med och klappar takten. Karl Johnsson bjuder upp Anna Holmberg till en svängom på dansgolvet.
  – Aktiviteterna gör väldigt mycket för gemenskapen, säger Anna.
  Jeanette Söderlund och hennes två kolleger hjälper de 18 personerna på Havsuttern som är i behov av hemtjänst. Hon arbetade tidigare i hemtjänstens kvällspatrull, och tycker att det är stor skillnad med att jobba på ett trygghetsboende.
  – På mitt tidigare jobb fanns det sällan tid att göra mer än precis det vi skulle göra. Ofta kände man sig inte klar när man slutade för dagen, säger hon.

På Havsuttern är alla vårdtagare samlade i samma hus, vilket gör att personalen inte förlorar någon tid på resor. De lägger själva upp arbetet vilket skapar utrymme för flexibilitet. Om någon till exempel inte vill duscha under förmiddagsbesöket går det att skjuta upp det till eftermiddagen.  Det lösgör tid till annat än enbart städning och matlagning.
  – Vi har tid att sätta oss ner och prata med dem som har behov av det. Den möjligheten finns sällan inom hemtjänsten, säger Jeanette.
  Som besökare på Havsuttern slås man av den varma, kamratliga stämningen mellan såväl personalen och pensionärerna, som pensionärerna emellan.
  – De gamla hjälper varandra, om någon inte kommer till en aktivitet hämtar grannarna ner dem, säger Jeanette.
  Klockan närmar sig fyra och arbetsdagens slut. Jeanette tar avsked från en av pensionärerna innan hon ger sig ut genom dörren. 
  – Här känner man sig klar när man cyklar hem efter jobbet, säger Jeanette.

 Elisabeth Parmfjord och Anna Holmlund på Havsutterns trygghetsboende i Malmö.Aktivitetsledaren Elisabeth Parmfjord coachar Anna Holmberg. Förutom fotboll ingår handboll, inomhusboule och styrketräning  i pensionärernas träningsprogram.

Aktivitetsschema på Havsuttern 

Måndag
Förmiddag: Gemensam tidningsläsning, memoryspel.
Eftermiddag: Tv-spel: Spelkonsolen Nintendo Wii är lätt att använda även om man aldrig spelat tv-spel förut.

Tisdag
Förmiddag: Sittgympa: fotboll och träning med hantlar.
Eftermiddag: Social samvaro i caféet. Folk blir lätt blasé om det är för mycket aktiviteter.

Onsdag
Förmiddag: Sittgympa: fotbollboll och träning med hantlar.
Eftermiddag: Musikunderhållning.

Torsdag
Förmiddag: Pyssel: På Havsuttern finansierar de materialet till pysslet genom att sälja pynt till påsk och jul. Populärt bland kvinnor, men inga män har deltagit.
Eftermiddag: Bingo.

Fredag
Förmiddag: Inomhusboule : Det finns speciella inomhusklot. Frågesport och minnesträning.
Eftermiddag: Filmvisning: Matador, Albert och Herbert och naturfilmer är favoriterna på Havsuttern.

Trygghetsboende

Trygghetsboenden är tänkta att överbrygga glappet mellan egen lägenhet och äldreboenden med heldygnsomsorg. De är till för personer över 70 år. De boende behöver inte vara i behov av hemtjänst, men lägenheterna ska vara handikappanpassade. Det ska också finnas gemensamhetslokaler. Vissa tider under dagen ska det finnas personal tillgänglig.

Havsutterns boende

På Havsuttern bor det 23 pensionärer, 18 av dem är i behov av hemtjänst. Lägenheterna ägs av det kommunala bostadsbolaget MKB. Kravet för att hyra lägenhet är att man är minst 70 år och har en känsla av otrygghet i hemmet. De tre undersköterskorna i personalen arbetar dagtid och helger. Under kvällen och natten finns ingen personal på boendet, utan hemtjänstens patruller tar över ansvaret.