Åsa Eklund bjuder arbetskamraterna på tårta.

 

Det är måndag och ett vanligt personalmöte för lärare och personal. Tror de! Utanför smyger Åsa Eklund med en gräddtårta. Tack för att ni finns! står det på den i sirlig glasyr. Hon har mejlat till KA och berättat sin historia. Hur hon blev sjukskriven med svåra ryggsmärtor och så småningom utförsäkrad. Åsa som alltid varit en glad person kände hur hon tappade lusten och orken.
  – Jag var så nära att gå under. Att inte bli sedd och känna att man kan något är hemskt, självförtroendet försvinner helt, berättar hon. 

När hennes handläggare på Arbetsförmedlingen i Hudiksvall föreslog att hon skulle arbetspröva i kaféet på Bromangymnasiets fordonsprogram var första tanken det går aldrig. Hon gick dit mest för att glädja handläggaren.
  – Och så kom jag hit. När jag gick hem längtade jag redan efter nästa dag. Alla ni som jobbar här var så välkomnande, säger hon och tittar på kollegorna runt bordet.

Åsas första dag fick en fortsättning. I dag har hon arbetat i ett år och tre månader på skolan under olika arbetsmarknadsåtgärder och får troligen fortsätta. Hon trivs.
– Jag trodde aldrig att gubbar kunde vara så omhändertagande, men det är de. De ser direkt om jag mår dåligt en dag och frågar: Hur är det Åsa? Vill du prata? Vi är nästan som en familj här.

Att Åsa också uppskattas av kollegorna för det arbete hon gör med elevernas kafeteria märks tydligt.
  – Hon har så bra kontakt med eleverna, säger rektorn Henrik Adestedt som precis som de andra i personalen är väldigt överraskad av tårtan.
  – Att Åsa finns här har stor betydelse. Hon är sådan som person att eleverna pratar med henne om de mår dåligt. Hon ser vad som händer när vi inte finns med, säger Lasse Bladin som är lärare och elevassistent på skolan.
  – Och hon tar hand om oss. Varje morgon gör hon smörgåsar till alla lärare med exakt det pålägg som de vill ha, säger Anna Sjödin som är lärarvikarie på skolan.
  Åsa själv har aldrig trivts så bra på en arbetsplats.
  – Jag är trygg här och går till jobbet med ett leende.

ID. Åsa Eklund

Ålder: 53 år.
Yrke: Kafévärd.
Gör på fritiden: Sjunger i kör, bakar, inreder och är med barnbarnen. Jag ska precis lära sexåringen att åka slalom.

Fixa tårtan

Så ordnar du ett tårtkalas: Skriv till oss om vem du vill ge en tårta och varför. Glöm inte eget namn och adress. Märk kuvertet ”Tårtkalas”.
Skicka till: Kommunal­arbetaren, Box 190 34, 104 32 Stockholm. Eller mejla till: kommunalarbetaren@ka.se