Bakom Furuskolans gula tegelväggar i Jörn, en liten ort utanför Skellefteå, arbetar städerskan Johanna Marklund. De senaste två åren har hennes arbete förändrats en hel del, i och med projektet ”Lean-tänk hos städ”. Tanken har varit att få bort onödigt överarbete och sådant som sliter på kroppen. Därför utsågs Johanna och 15 andra till förbättringscoacher som ska peppa medarbetarna till att tänka i nya banor.
– Hela projektet går ut på att spara tid och energi på att göra saker effektivt, förklarar hon i fikarummet en trappa ned från skolans huvudingång.

Hit når inte ljudet från högstadieklasserna på våningen ovanför. Men så måste man också gå igenom ett städförråd  för att nå det runda fikabordet. Och där, bland städmaterialet, finns ett första exempel på effektivitet: att ställa svabbpressen direkt över golvbrunnen. Nu rinner vattnet ut direkt, i stället för i en hink som ska tömmas.
– Det sparar både tid och kropp, säger Johanna och kollegan Agneta Lundberg nickar med.


Genom att använda dammvippa i stället för trasa går det mycket snabbare att torka av borden.

De visar fler exempel, som att ta trasorna direkt ur tvättmaskinen i stället för att vika ihop dem och att inte packa upp allt nytt material fint i hyllorna. Även om det är små saker som sparar lite tid, blir det tillsammans en rejäl tidsvinst.
– Man kan inte gå kvar i samma spår som man alltid gjort utan man måste förnya sig, säger Johanna Marklund.
Och många idéer har det blivit. Sedan projektet påbörjades har personalen kommit med över 750 stycken. När någon får en idé skriver de in den i datorn och den kan då läsas av alla på kommunens städavdelning. Att på så sätt kommunicera med alla medarbetare är en del av det vinnande konceptet.
– Vissa saker är saker man gjort i flera år, men man har inte tänkt på att alla kanske inte gör på det sättet, säger Johanna Marklund.

Initiativet till projektet togs av chefen för fastighetskontorets städavdelning, Eva Nyström. Det är inspirerat av Lean-metoden, som kortfattat handlar om att minimera slöseri och använda resurserna där de behövs. I höstas fick de pris för bästa arbetsmiljöidé i en tävling arrangerad av tidningen Du & Jobbet.


Johanna Marklund kan nu flytta runt borden ensam med hjälp av små trehjuliga ställningar.

Ute på golvet praktiseras det av bland andra Johanna Marklund och Agneta Lundberg. Efter lunch är det dags att städa högstadieelevernas våning. Med städvagnen vid sin sida går de in och ut ur klassrummen och toaletterna, samtidigt som de visar upp flera nya sätt att arbeta på. Den klassiska dammvippan är ett viktigt verktyg och även den har förändrats.
– Det är en ergonomisk vip-pa, den har inte ett så smalt handtag som de brukar ha, säger Johanna Marklund och visar hur handtaget är format för ett bra grepp.

Det är lugnt och tyst.
Högstadieklasserna är bakom stängda dörrar och ibland hörs bara ett dovt ljud från ventilationen.
– Ni skulle ha varit med tid-igare i morse när de mindre barnen var i farten, säger Agneta Lundberg och skrattar till.
En av de mer uppmärksammade idéerna är små trehjuliga ställningar som man skjuter in under bordsbenen, för att rulla iväg bordet och städa under. Då slipper två personer bära de tunga borden. Hjulen som vanligtvis används för att flytta blomkrukor hittade Johanna när hon satt och bläddrade i en tidning.
– När man är ensam sparar man mycket tid på att slippa vänta på att någon kommer och hjälper till, säger hon.

Mycket har förbättrats och både Johanna och Agneta är positiva till projektet. Johanna har också fått lite högre lön för sin nya roll som förbättringscoach. Anledningen till att man drog i gång projektet, att personalen minskat, är de dock inte så glada över.
– Det har varit en massa förbättringar som gör att man tänker på ett annat sätt. Men vi har ändå blivit färre i personal så belastningen har blivit ganska lika. Hade vi inte haft det här Lean-tänket hade det varit jobbigare, säger Johanna Marklund som tror att man nu nått smärtgränsen när det gäller nedskärningar.

Sex städråd i vardagen

1 Ödsla inte en massa tid på att packa upp, ordna och vika städmaterial som ändå ska användas.
2 Använd dammvippa i stället för trasor.
3 När det behövs trasor, fäst dem på mindre fibermoppar eller teleskopskaft för att slippa pressa händerna mot ytan som ska torkas.
4 Vid städning av skola, be eleverna att ställa upp stolarna på bänken när de lämnar salen.
5 Släng det som ska tvättas direkt i tvättpåsar så är det bara att lägga in i tvättmaskinen.
6 Använd hjulställningar under möbler för att lätt kunna flytta runt dem och slippa bära.