Filmatisering av Georges ”Hergé” Rémis klassiska seriealbum Enhörningens hemlighet från år 1943 och Krabban med guldklorna från 1941, som bland annat utspelar sig i Belgien och Nordafrika.

Den unge och orädde reportern Tintin beger sig ut på ett storslaget äventyr i regissören Steven Spielberg och producenten Peter Jacksons film. Det inleds med att Tintin köper en modell av det gamla 1600-talsskeppet Enhörningen. Vid köpet kontaktas han av några skumma typer som vill köpa skeppet.
Men Tintin vägrar att sälja det och snart börjar det att ske mystiska saker. Det tar inte lång tid innan Tintin och hans hund Milou befinner sig i ett händelserikt äventyr. På vägen träffar de kapten Haddock. Och tillsammans beger de sig av på jakt för att finna hemligheten kring det gamla skeppet.

Filmen är oerhört snyggt gjord, det här är filmkonst. Vi välkomnas in i en animerad värld som är smått magisk. Den som tillbringade sin ungdom med att läsa Tintin lär inte bli besviken. De som har läst seriealbumen Enhörningens hemlighet och Krabban med guldklorna kommer att känna igen figurerna, miljöerna och de tidstypiska bilarna och fartygen.
Trots att de har blandat två olika album i en film så har Spielberg och Jackson lyckats att återskapa Tintins värld på ett bra sätt. Den gormande kapten Haddock är som hämtad ur albumen. Innan filmen hade premiär fanns det en oro för att den burduse kaptenen skulle finpoleras, men Spielberg och Jackson har gjort honom rättvisa. Han är ständigt packad och törstig efter mer, precis som i Hergés serier.
I filmen får vi givetvis också möta poliserna Dupond och Dupont. De är lika klantiga och förvirrade som i albumen.