Roger Mogert, oppositionsborgarråd (S) i Stockholm, ifrågasätter om man överhuvudtaget ska anlita vinstdrivande företag som Carema. Han vill ha en stor granskning av hela Caremas verksamhet i Stockholm.

När upphandlingen av Koppargården ägde rum skedde den inte till lägsta pris utan till ett fast pris där företagen fick konkurrera om kvalité.
– Varför ska man ha de här vårdbolagen, om de inte ens då levererar bra omsorg.
Han tycker att den politiska ledningen i stadsdelsnämnden kommit lindrigt undan. Han har svårt att tänka sig att Alliansen inte skulle känna till hur förhållanden varit utan mörkar dem.
Stadsdelsnämnderna lägger i regel ut all verksamhet på entreprenad.
– Det är väldigt sällan egen regi förekommer. Det borde finnas mer av det. I egen regi är det lättare att få insyn.

Centerpartisten Fredrik Bojerud är ordförande i Hässelby Vällingbys stadsdelsnämnd.
Han säger att det pågår utredningar både inom staden och Socialstyrelsen kring olika aspekter runt verksamheten på Koppargården. Han tillbakavisar kritiken att nämnden skulle mörka missförhållandena.
På frågan om han tänka sig att ta tillbaka Koppargården i egen regi svarar han:
– Jag utesluter i dagsläget ingenting. Egen regi, på kort eller lång sikt är givetvis ett av flera alternativ. Om den frågan blir aktuell kommer jag förorda den lösning som bäst tar tillvara de boendes säkerhet, trivsel och trygghet. Detta är överordnat i vilken regi verksamheten bedrivs.
                   

Valfrihetssystem styr upphandling

Stockholm stad upphandlar numera enligt ett valfrihetssystem. Det baseras på ersättningsnivåer som fastslagits av kommunfullmäktige. Ingen anbudsgivare har konkurrerat med pris, utan enbart med kvalitet.
I upphandlingen av Koppargårdens verksamhet konkurrerade sju företag: Carema, Attendo, Aleris, Förenade Care, A & O Omsorg, Elutena AB, Prime Care.