Rapporter om missförhållanden på Koppargården i har duggat tätt. Redan i februari ville oppositionen i stadsdelsnämnden säga upp avtalet med vårdbolaget Carema, som sköter verksamheten på Koppargården.
DN har i en rad artiklar tagit upp brister i vården på Koppargården. En läkare har larmat om undernäring, fallolyckor onödiga amputationer och en boende som dött av blodförgiftning på grund av ett illa skött sår och fallolyckor. Han har också påpekat bristen på kompetent personal. Även sjuksköterskor och undersköterskor har larmat om den ohållbara situationen

Undersköterskan Ratree Harald fick nog efter sex månader.
– Det går inte bedriva en värdig vård om det hela tiden saknas material. Jag fick springa och leta efter handskar när någon kissat på sig.
Ibland hade hon inte ens tvättmedel att rengöra lakanen med. Undersköterskorna fick låna bandage och plåster från andra avdelningar, när de skulle lägga om sår.
Ratree Harald hade jobbat på Koppargården sedan år 2002. När Carema tog över år 2008 ville hon prova på att jobba hos den nya arbetsgivaren i sex månader. Hon blev inspirerad av alla de bra idéer som företaget hade.
– Det skulle bli Spa och en mängd aktiviteter. Det blev inte alls så lovande som hon trodde utan stora förändringar. Personalen fick allt fler arbetsuppgifter. De boende fick ta med sig lakan själva och dem skulle personalen tvätta. Något de inte hade gjort tidigare. Tidigare fanns en städfirma. Nu skulle vårdpersonalen också hinna med att städa. Ratree Harald anklagar inte cheferna.
– Det handlar om att budgeten var för snålt tilltagen.

KA har försökt få kontakt med undersköterskor på Koppargården, men det har varit svårt att få någon att ställa upp. Men KA har fått reda på att det finns en avdelning som fungerar bra, med god bemanning men det finns också en avdelning där arbetsmiljön är sämre. Hur arbetet organiseras behöver förbättras.

Marvin Clemente, ordförande i Kommunals Caremasektion, har besökt medlemmarna på Koppargården.
– Problemet är inte brist på bemanning men hur gruppcheferna används. Vi har påpekat att de måste vara ute mer i själva verksamheten i stället för att vara på möten eller administrera. Det kravet har vi fått gehör för. 80 procent av arbetstiden kommer de nu att vara bland den övriga personalen och då minskar stressen för de andra.
Caremasektionen har medlemmar på 230 arbetsplatser. Han har mött medlemmar som tycker att de har det kanonbra men också några som har problem.

Men Ratree Harald har blivit avskräckt från att jobba privat och arbetar numera i den kommunala hemtjänsten. Hon tillhör Kommunals sektion för anställda inom kommunen. Klubben ska ha en demonstration i Vällingby center den 25 oktober.
Nu ska ytterligare ett äldreboende läggas ut på entreprenad.
Klubbordföranden Bilbo Göransson säger:
– Personalen där är jätteorolig. Vi vill att kommunen drar tillbaka den anbudsupphandlingen och tar tillbaka Koppargården i egen regi. Därför demonstrerar vi.