OLIKA SYSSLOR. En barnskötare berättar att hon får byta blöjor och trösta barn, men inte delta i utflykter.
– Vi får inte använda den pedagogik som vi lärt oss. Vi får inget ansvar och kan inte utvecklas, säger hon.
Andra ser inget konstigt i att den som är inhyrd inte utför alla arbetsuppgifter. Kommunal anser att den som är på en arbetsplats en längre tid ska vara delaktig i det mesta. LO hävdar att alla måste vara på sin vakt.
– Villkoren ska vara lika. Man ska se till att de som kommer från bemanningsföretag inte ställs på de sämsta jobben, säger Håkan Löfgren, LO.
Han ser en risk att inhyrda med lägre löner ersätter kommunens anställda.

OLIKA I SOMMAR.
Anställda i kommunen kan ta ut semester samma år som de tjänar in den. Anställda i Pelmatic ska först tjäna in semester. Alla har inte full semester, de är rädda för att det ska saknas jobb och att de ska få garantilönen som är lägre. De som haft visstidsanställningar i vår blir utan jobb i sommar.  

OLIKA RÄTT ATT TACKA NEJ.
Den som var timvikarie i kommunen kunde säga nej till jobb. Den som är anställd i bemanningsföretaget ska vara tillgänglig 6.30 till 15.30. Får i princip inte säga nej.

OLIKA FRIHET ATT PRATA.
Meddelarfriheten ger kommunanställda rätt att tala med media, den gäller inte privatanställda. I Pelmatics anställningskontrakt står det att affärshemligheter inte får avslöjas.

OLIKA ANSVAR FÖR MILJÖN. Om det är problem med arbetsmiljön på förskolan är möjligheterna lika för både inhyrda och kommunanställda. Skyddsombudet ska företräda båda. Men ansvaret för rehab och arbetsanpassning ligger på arbetsgivaren, alltså bemanningsföretaget.